Halvtid för Prennfors (M) och Söderberg (S)

Bygget av torghuset i Katrineholm fortsätter. Det är en av de saker som påbörjats under denna mandatperiod.

Bygget av torghuset i Katrineholm fortsätter. Det är en av de saker som påbörjats under denna mandatperiod.

Foto: Alice Staaf

Ledarkrönika2024-08-22 18:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lokalpolitiskt är det sällan någon hetta under sommaren. Det är många veckor som nämnder och fullmäktige ligger i dvala. En och annan debattartikel eller insändare från kommunala partiföreträdare eller länspolitiker förekommer. Men det är ungefär på den nivå den politiska debatten brukar ligga. Undantaget särskilda händelser, plötslig hätsk rikspolitik eller när stora internationella frågor avhandlas. 

Nu återstartar kommunpolitiken så smått. I mitten av september är det kommunfullmäktige i Vingåker. Nu på måndag är det i Katrineholm. Blir det mycket konstruktiv debatt, bara varmluft eller sansad demokratisk process? Det återstår att se.

undefined
Nu startar fullmäktigeåret igen.

Det är även halvtid i mandatperioden. Och i vår del av Sörmland är det en särskild mandatperiod.

För omkring två år sedan blev det nytt styre i Vingåker. Kristdemokraterna och Centerpartiet bytte sin samarbetspartner Socialdemokraterna mot Moderaterna. Men istället för att söka samförstånd med S, lutar denna samling sig mot SD. Något oklart avtal mellan M och SD ska finnas – men vad detta innehåller är fortfarande höljt i dimmor. 

undefined
I Vingåker blev det politiskt skifte. M-ledaren Charlotte Prennfors tog över rollen som kommunstyrelseordförande från Anneli Bengtsson (S). En ordning som bygger på stöd från SD.

Och det är tveksamt vad den av Charlotte Prennfors (M)-ledda alliansen fått igenom med SD som inte hade varit möjligt genom samtal med S eller andra. Gränsöverskridande samarbeten och utbyte ska inte underskattas i svajiga tider.

Katrineholm är i ett annat läge. S och M är här så samkörda att det är svårt att veta vad partierna tycker olika i. Den majoritet de utgör innebär att de kan, även om de inte bör, behandla kommunstyrelsen och kommunfullmäktige som en ren transportsträcka. Det som dessa partier kommit överens om innan det ens nått nämnder och kommunstyrelse blir i huvudsak verklighet.

Även i Katrineholm blev det ju nystart vid senaste kommunalvalet. Den långvarige kommunstyrelseordföranden Göran Dahlström (S) lämnade sin post 2021 och hans efterträdare Johan Söderberg (S) tog vid.

undefined
Johan Söderberg (S), har varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2021. Nu har den första halvan av mandatperioden gått – vad har han åstadkommit?

Ledarskiftet kan sedan ha haft effekt på valresultatet. De väljare som tidigare slutit upp bakom Dahlströms hårda tonläge i frågor som rörde invandrare, tiggare och stockholmare verkar ha lämnat S för SD eller M. Söderberg är glädjande nog inte mycket lik sin företrädare även om mycket av det Dahlström lämnat efter sig vid pensioneringen fortfarande förvaltas av den nye kommunstyrelseordföranden.

Så vad har Söderberg att redovisa? Det länge försenade huset på torget blir nu äntligen verklighet. Första spadtaget har tagits och byggandet påbörjats. Det uppskattas förvisso inte av alla politiker eller katrineholmare. Och även om det finns skäl att sakta ned tempot i bostadsbyggandet i Katrineholm, då det redan idag står många lägenheter tomma, visar mängden nya förslag på detaljplaner att kommunen under Söderberg kommer vara del i att fortsätta utveckla stadsmiljön till det bättre.

undefined
Bygget av torghuset i Katrineholm fortsätter. Det är en av de saker som påbörjats under denna mandatperiod.

Samtidigt har samma styre hastigt och hetsigt lagt ned Strångsjö skola och brutit loss sig från det förhållandevis fungerande arbetsmarknadssamarbetet med Vingåker, kallat Viadidakt. Den våta filt som ligger över den politiska debatten där S och M kan rusa på utan att förankra utanför de egna partierna är också ett problem. 

Det hundraåriga S-styret i Katrineholm lär en dag tappa kraft. De andra demokratiskt fungerande partierna i Katrineholm behöver därför också visa att de är ett verkligt alternativ i styret, både som samarbetspartier och inför väljarna.

Med dessa ord tar jag paus från skrivandet i Sörmland.

Från september till januari är jag tjänstledig för en termins högskolestudier. Det innebär att detta är en av mina sista ledartexter för i år. Jag tackar därför för det här året och önskar sörmlänningarna och de förtroendevalda lycka till.

För att travestera den framlidne folkpartistiska partiledaren Per Ahlmark: Gör inga dumheter medan jag är i Skåne.

På återseende!

Niklas Otto Olsson är politisk redaktör på Katrineholms-Kuriren (oberoende liberal)

undefined