Det blir nog ännu en valperiod med S i Katrineholm

Johan Söderberg (S) och Christer Sundqvist (M). Denna koalition är åter möjlig, men inte självklar. Söderberg har även skäl att lyssna på vad andra partier i kommunen har att säga.

Johan Söderberg (S) och Christer Sundqvist (M). Denna koalition är åter möjlig, men inte självklar. Söderberg har även skäl att lyssna på vad andra partier i kommunen har att säga.

Foto: Jimmy Persson

Ledare2022-09-12 20:16
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det slutliga valresultatet vet vi ännu inte. Inte heller vilken regering vi kan vänta oss. Men mönstren finns där: Moderaterna verkar inte växa, Sverigedemokraterna kan ha gjort ett ordenligt lyft. Socialdemokraterna som länge förlorat mandat i riksdagen verkar nu åter fått några tillbaka. 

Men det som sker på riksplan behöver inte ske i kommunen. Enskilda lokala stridsfrågor och särskilda personligheter kan ha stor betydelse för valresultat. Förtroende kan raseras med enskilda politikers bristande omdöme. 

I Katrineholm ser linjerna annorlunda ut än på riksplanet. Detta enligt Valmyndighetens preliminära uträkning av mandatfördelningen i fullmäktige. 

Den stora saken i Katrineholm är några förlorade socialdemokratiska mandat. 23 sossestolar blir till 20. I procent går partiet från strax över 46 till precis under 40 – men förblir kommunens största parti. Och det är svårt att se ett annat majoritetsstyre än ett som S ingår i och har betydande inflytande i. På Moderaternas lokale ledare Christer Sundqvist lät det som om samarbete med S-ordförande Johan Söderberg verkar vara ett förstahandsval, i alla fall om matematiken ska gå ihop.

Skulle M vara missnöjda med samarbetet, vilket det inte verkar vara, och lämnar majoriteten skulle S kunna knåpa ihop en ny koalition med två eller tre mindre partier som inte är M eller SD. En majoritet utan S är matematiskt möjlig – men politiskt och ideologiskt kan det vara svårsålt till dessa partiers väljare. Inte heller är det säkert att det skulle vara önskvärt. Oförståndigt vore det dessutom att inlemma SD i ett alternativt kommunstyre. 

S förlust av mandat ger andra partier fler, och förändrar styrkeförhållandena något i kommunen. Hur detta kommer märkas i praktisk politik återstår att se. Men där S försvagas verkar Sverigedemokraterna och Moderaterna bli starkare. 

SD tycks knipa ytterligare två mandat i kommunfullmäktige – nu är det åtta, inte som tidigare sex. På riksplan ser SD ut att bli näst största partiet, även om avståndet till riks-M är litet – och de sista rösterna är ännu inte räknade. Men i Katrineholm är SD inte näst störst. Även M har vuxit med ytterligare två stolar och har nu sammantaget nio. M och SD samlar inte nog mandat för en egen majoritet – och inte heller verkar M ha något intresse av en sådan allians. Det skulle också krävas fler allierade. Någon negativ inverkan på Moderaternas valresultat verkar S-samarbetet inte ha haft på partiet i Katrineholm, inte heller denna gång.

Men Socialdemokraterna i Katrineholm har skäl att fundera över orsakerna till sitt mandattapp. Att Göran Dahlström klev av som kommunstyrelsens ordförande kan ha varit del i detta. Hans maktfullkomlighet och mångåriga negativa omdömen om utlänningar, stockholmare och regeringsmakt kan ha intresserat en del som detta val lade sin röst på SD.

Samtidigt är det inte ett röstsällskap som Socialdemokraterna borde sakna. Dahlströms efterträdare Johan Söderberg (S) har nu fått eget mandat i valet, för att göra om, och göra rätt. Vill han få mycket utfört finns det skäl att lyssna inte bara på M. Även oppositionen kan ha något tänkvärt att säga.