M, KD och C i Vingåker borde inte ha valt SD

Ledare 28 september 2022 19:01
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

I Vingåker rör det på sig. Centern och Kristdemokraterna har lämnat det tidigare styret i kommunen. De byter Socialdemokraterna och Miljöpartiet mot Moderaterna. Det stod klart på tisdagen.

Vad som är upphovet till denna plötsliga förändring är inte lika klart. Kanske har M erbjudit sådant som S och MP inte kunnat göra? Kanske är det något i samarbetet med dem som C och KD inte funnit tillfredställande? Det är inte alltid lätt för små partier att samarbeta med större, de riskerar att hamna i dess skugga, även om de får igenom en del politik.

 

Antagligen är ett förlorat mandat förklaringen till rockaden. Det nuvarande styret har gått från 16 till 15 mandat. Och det var Centern som förlorade den stolen. Dels innebär det för C sämre förhandlingsläge med kommunens största parti S. Dels förändrades förutsättningarna för samstyre. 

Skulle S och de andra fortsätta att leda i majoritet hade det behövts ytterligare ett mandat. Kanske hade det inneburit ytterligare ett parti, antingen Vingåkerspartiet eller Vänsterpartiet, att förhandla med. Eller så hade S slängt alla de andra överbord och sökt samarbete med Moderaterna. Tillsammans har de 17 av 31 stolar.

Det har gjorts i flera andra sörmländska kommuner, varför inte i Vingåker? I några av dem verkar både M och S trivas bra, och även om det finns skäl att kritisera en del av det politiska innehållet verkar de inte ha blivit straffade av väljarna i det senaste valet. Kanske hade Vingåker mått bra av att M och S rev ned nidbilderna av varandra.

Vidare skulle ett S-SD-styre i Vingåker varit matematiskt möjligt, om än svårsålt till en del väljare. 

 

Det är i detta läge Centern och Kristdemokraterna befunnit sig i. Samtidigt så förklarar det inte det omdömeslösa de nu gjort sig skyldiga till. Partierna skrapar inte ihop någon egen majoritet. Nio delat med trettioen är inte ens en tredjedel. Ett sådant styre behöver det visserligen inte vara något fel på. Mycket politik kan bli verklighet om man spelar korten rätt och har goda relationer med övriga partier, utöver SD, i kommunfullmäktige.

Men det är just här det skaver med den nya konstellationen. Till tidningen berättade den lokala moderatledaren Charlotte Prennfors att hon tecknat något sorts valtekniskt avtal med SD. Vad detta avtal innehåller i detalj är utifrån ännu oklart. Antagligen kommer bilden att bli klarare allt eftersom.

 

Detta är ett samarbete som inte borde blivit av. Kristdemokraterna och Centern har är en del att förklara. Centern i synnerhet som på riksplan sagt tvärt nej till varje SD-involvering. Varför skulle detta ställningstagande ha en annan betydelse i Vingåker? KD i Vingåker borde göra samma ställningstagande som Joha Frondelius i Katrineholm, också han kristdemokratisk lokalledare. Det finns även lokala moderater som väljer bort SD i maktkalkylen. 

Det oförståndiga som nu sker i Vingåker borde inte vara ett alternativ.


 
 
 
 
 
 
Vingåkers nya styre

Så påverkar maktskiftet storslagna planerna på ny sporthall i Vingåker: "Makalöst dyrt oavsett vem som styr"

Så påverkar maktskiftet storslagna planerna på ny sporthall i Vingåker: "Makalöst dyrt oavsett vem som styr"

Minoritet får makten genom avtal med SD – Prennfors (M): "Jag tar rollen som kommunstyrelsens ordförande"

Minoritet får makten genom avtal med SD – Prennfors (M): "Jag tar rollen som kommunstyrelsens ordförande"
Läs mer!

Så gick valet lokalt – siffrorna kommun för kommun

Så gick valet lokalt – siffrorna kommun för kommun

Prennfors (M) vill lyssna på Vingåkers ryttarförening – S säger också ja till samtal

Prennfors (M) vill lyssna på Vingåkers ryttarförening – S säger också ja till samtal
Visa fler
Ämnen du kan följa