Katrineholms kommun är en ojämn hyresvärd. Det är i alla fall bilden man får efter att ha läst hur kommunen behandlar pizzerian Maistro på Springkällan.
Verksamheten behöver hålla stängt några veckor när kommunens lokaler ska renoveras. Arbetsmiljöverket har haft anmärkningar bland annat på att pizzerians personalutrymmen inte varit tillräckliga. Det är kommunens fastighetsenhet, inte något kommunalt fastighetsbolag, som äger lokalerna. Den har hörsammat lagkraven och ska nu bygga om delar av restaurangen. Att pizzerian behöver hålla stängt en kort tid är därför logiskt.
Men allt är inte fridfullt. Arbetsmiljöverket är emellanåt lite väl hårdhänta i sin hantering av små företag. Även lagstiftare har skäl till rannsakan. Regler och lagar i näringslivet behövs givetvis på olika sätt även om detaljsstyrandet inte får ta överhand. Sådant kan slå hårt mot företagsamhet.
Även Katrineholms kommun har skäl att fundera om. Kanske kan man erbjuda hyreslättnader under ombyggnadsarbetet av Maistros lokaler. Inkomstbortfallet och personalkostnaderna kan vara betungande nog.
Man kan ha åsikter om restaurangens önskemål om vissa om- och utbyggnader av lokalerna på Springkällan. Offentliga utrymmen som den omgärdande parken bör man måna om. Samtidigt kan det finnas kompromisser där både privata och allmänna intressen kan tillvaratas. Istället signalerar kommunen kompromisslöst: Om pizzerians ägare inte är nöjd med läget – då kan han flytta! Och visst är det så. Men hyresvärdar bör inte avfärda hyresgäster så här omilt. Risken är att man driver iväg drivna aktörer istället för att uppmuntra lokalt företagande.
Beteendet skiljer sig starkt mot hur kommunens förvaltning och politik hanterar en del andra aktörer. Tydligast blir det hur kommunen närmast smörade för stjärnkocken Tommy Myllymäki så att denne skulle ta över restaurangverksamheten i Stadsparken 2017.
Det var en dyr och krånglig affär där kommunen först köpte ut pizzerian som verkade i parklokalerna. 4,1 miljoner kronor kostade det. Då mumlades det något från den politiska majoriteten (S+M) om renoveringsbehov. Men det som följde därefter var något annat än sunt fastighetsunderhåll. Kommunen öste istället pengar över verksamheten. Ytterligare 14 miljoner kronor strösslades över kommunens "oas"-projekt. Det var renovering, inköp av inredning och köksutrustning. Det byggdes orangeri och en dyr pizzaugn sattes in. Styre och förvaltning sög i sig den potentiella hyresgästens alla önskemål.
Trots detta fjäsk var stjärnkocken inte långvarig i parkrestaurangen. Efter lite omvägar ligger kontraktet för lokalen sedan i höstas i knäet på Samir förvaltning AB. Det är bara att önska den nya aktören lycka till.
Kanske är det så att Katrineholms kommun har lärt sig av dessa dyra erfarenheter och därför har dess tjänstemän blivit överdrivet känsliga mot hyresgästers idéer. Men det är tveksamt. Snarare blir det allt klarare att kommunen inte kan förvalta kroglokalerna. Inte på Springkällan. Inte i Stadsparken. Vissa lokala näringsidkare och hyresgäster möter motstånd så fort de frågar om något från kommunen. Andra aktörer krattar både politiker och förvaltning manegen för. Det är en smärtsam slutsats för dem som tycker att kommunen ska få fortsätta leka affär.