Det blir sällan bra när kommuner leker affär

Ledare 18 januari 2022 19:07
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Tommy Myllymäki säljer sin Restaurang Parken i Katrineholm (KK 13/1). Det är i sin ordning. Ägaren gör som han vill. Myllymäki är fullt upptagen med annat och kan inte lägga fokus på parkenrestaurangen. Katrineholms kommun, som äger lokalerna, kan önska lycka till.

Men riktigt så enkelt är det visst inte. Kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande (S) är missnöjda med att de inte hade blivit informerade innan de såg restaurangen ute till försäljning.

– Det är viktigt för oss vem som tar över, så nu har vi en dialog och är med i processen, säger kommundirektör Sari Eriksson till tidningen.

 

Det går att fråga sig om det är Katrineholms kommun eller Myllymäki som säljer en rörelse? Ja, som det har blivit är det lite både och. Restaurangen hyr in sig i lokalerna som ägs av kommunen. Men det är mer än så. Katrineholms kommun har öst in så mycket pengar och prestige i denna restaurang att den har blivit en sorts halvkommunal verksamhet.

Först köpte kommunen ut den tidigare ägaren, som man inte var nöjd med, för den i sammanhanget betydande summan 4,1 miljoner kronor. Därefter spenderade man ytterligare 14 miljoner på ombyggnad och köp av inredning och köksutrustning, till stor del efter önskemål från den nya hyresgästen Myllymäki.

I inredningen ingick en platsbyggd soffa för 140 000 kronor från en vän och affärspartner till Myllymäki och en pizzaugn för 190 000 kronor. Trots att pizza inte riktigt var det som ursprungligen var tänkt i den nya restaurangen, när kommunen köpte ut den tidigare pizzeriaägaren.

 

Politiker och topptjänstemän krattade ordentligt för Myllymäki, med medborgarnas pengar, för att få på plats en restaurang som skulle lyfta Stadsparken. 

Det hela var dock beroende av att den nya ägaren faktiskt ville satsa på detta långsiktigt, vilket det fanns skäl att tvivla på från början. Myllymäki planerade nämligen att öppna sin finkrog i Stockholm 2017. Det sköts fram i tiden men är nu en framgång, och en verksamhet som han kommer att prioritera framöver.

 

Kommunledningen menar att detta löser sig ändå, att det inte lär bli så svårt att hitta en ny ägare. Men frågan är hur en bra lösning egentligen ser ut. För inte ens med Myllymäki blev detta riktigt vad kommunföreträdarna förespeglade. Den där oasen, som den nu avgångne Göran Dahlström (S) talade om, har i princip inte funnits där mer än under de varma sommarveckorna. För närvarande är Restaurang Parken enbart en lite mer ambitiös lunchkrog, stängd på kvällar och helger.

Lärdomen för kommunen bör vara att inte leka affär med invånarnas pengar. Sådant blir sällan bra.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa