Kvar blir bara en bredare gatstump

Bygger man ett stort hus här blir det inte mycket torg kvar. Det tycker Urban Lundin som replikerar på en ledare.

Bygger man ett stort hus här blir det inte mycket torg kvar. Det tycker Urban Lundin som replikerar på en ledare.

Foto:

Replik2022-11-10 21:21
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I februari i år publicerade tidningen en huvudledare om byggnationerna på stortorget i Katrineholm, där man uppvisade en pinsam brist på självständighet inför kommunens planer. Ledaren uppvisade en häpnadsväckande nackmjukhet inför myndigheten. Det inger stora tvivel om ledarredaktionens självständighet inför makthavarna. 

Men den ledarsida som verkar sitta så bekvämt i maktens knä har inte lärt sig något. Den återkommer nu i november med ännu mera nonsensartat försvar för att bygga ett ”guldhus”. Under rubriken ”Res inte ragg mot huset på torget” för ledarsidan fram självklara argument som att ”stadsbilden” måste tillåtas förändras. Visst, men bara om förändringen innebär någon förbättring!

”Förändring av stadsmiljö eller vyer möts ofta av motstånd. Det gäller både när det ska byggas vindkraftverk eller bostäder i städer. … Många av tidningens läsare har bland annat visat sitt ogillande i tidningens omröstning om husbygget. .. Samtidigt måste ”stadsbilden” tillåtas förändras – inte alla medborgare kan bli nöjda.” 

Tydligare kan det inte sägas. Den vanliga katrineholmaren är trög och obildad och förstår inte sitt eget bästa. Så talar en liberal företrädare för individens förmåga till självbestämmande. 

Och vad var nu huvudargumentet för att gå emot en stark lokal opinion? Jo, ”det handlar om centralt belägen mark nära till buss och tåg – sådan ska användas effektivt.”

Huset på Gröna Kulle utgör ett exempel på ineffektivt användande av centralt belägen mark. Varför föreslår inte skribenten att den skiten rivs? Kanske ett ”silverhus” som pendang?

”Nästa viktiga uppgift för politiker och medborgare bör vara att fundera ut hur resten av torget ska se ut. Så som det ser ut nu är det inte särskilt inbjudande.” 

Det finns ingen anledning att oroa sig över detta. För efter guldhuset finns inget torg kvar att fundera över. En liten bredare gatstump blir det kvar, och då kan man väl lika gärna uppföra fler hus där. För vem har råd med öppna ytor, torg designade för gemenskap, en lunga i stadens mitt?

Urban Lundin

SVAR:

Det står Urban Lundin fritt att föreslå att Gröna Kulle ska rivas eller byggas om. Men det är tveksamt om ett sådant förslag hade flugit i kommunfullmäktige, där den här sortens beslut tas i demokratisk ordning. Inte heller är "obildad" ledarsidans ord, det är Lundins. Att vi på ledarredaktionen krasst konstaterar att katrineholmare kan och har olika åsikter om torghuset är inte att dumförklara, det är att förhålla sig till verkligheten. Och oavsett beslut om bygget på torget kommer det finnas missnöjda medborgare.

Inte heller behöver Urban Lundin oroa sig för ledarsidans oberoende. Kritik mot det lokala styret har snarare varit regel än undantag. Och denna gång har vi en liknande hållning som majoriteten. Det är en slutsats vi kommit till på helt egen hand. 

Ledarredaktionen