Res inte ragg mot huset på torget

Bygg huset på torget. Men fundera på hur resten av torget ska se ut – det ska vara öppet för alla.

Bygg huset på torget. Men fundera på hur resten av torget ska se ut – det ska vara öppet för alla.

Foto:

Ledare2022-11-03 05:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Förändring av stadsmiljö eller vyer möts ofta av motstånd. Det gäller både när det ska byggas vindkraftverk eller bostäder i städer. När närmiljön plötsligt kan tänkas se annorlunda ut kan det resa ragg hos en del. Katrineholmsmajoritetens planer för ett nytt hus på en del av Stortorget är inget undantag.

Även om kommunpolitikerna till sist måste komma till en slutsats om huset ska byggas eller inte, är frågan sällan så rak. Det behöver inte vara ja eller nej, utan hur. Och det kan finnas hjälpsamma åsikter om vad som är möjligt och önskvärt. Samtidigt måste ”stadsbilden” tillåtas förändras inte alla medborgare kan bli nöjda. Många av tidningens läsare har bland annat visat sitt ogillande i tidningens omröstning om husbygget.

Men politiker ska också förhålla sig till annat än tycke och smak. Det handlar om centralt belägen mark nära till buss och tåg – sådan ska användas effektivt.

Bygg det stora huset. Nästa viktiga uppgift för politiker och medborgare bör vara att fundera ut hur resten av torget ska se ut. Så som det ser ut nu är det inte särskilt inbjudande.