Guldhuset pÄ Stortorget Àr vÀrt att vÀlkomna

HÀr kan "guldhuset" fÄ stÄ i Katrineholm.

HÀr kan "guldhuset" fÄ stÄ i Katrineholm.

Foto: Stina JĂ€rperud

Ledare2022-02-09 19:02
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Ska stÀder vÀxa och mÄ bra behövs en del förnyelse och förÀndring. DÄ gÄr det inte att stÄ pÄ bromsen nÀr planer för nya bostÀder lÀggs fram. Det Àr en viktig sak att minnas nÀr "guldhuset" pÄ Stortorget i Katrineholm diskuteras.

Granskningsperioden för husbygget gick ut förra mĂ„naden. Det blev ett fyrtiotal synpunkter, hĂ€lften frĂ„n privatpersoner. Åsikterna om bygget har diskuterats flitigt pĂ„ tidningens insĂ€ndar- och debattsidor. 

I vanlig ordning nÀr det Àr dags att bygga nytt, i synnerhet i centralt belÀgna delar av stÀder, Àr mycket av kritiken negativ. Positiva omdömen Àr det mer sparsamt med. Det Àr Äsikter om husfasadens fÀrg, arkitekturen eller om huset över huvud taget bör byggas. Utmaningen för de kommunalt förtroendevalda blir nu att skilja relevant kritik frÄn sÄdana invÀndningar vars mÄl Àr att förhindra och försvÄra stadsutveckling.

Personligt tyckande om fasadfÀrg och byggstil hör till debatten. Samtidigt fÄr inte mer angelÀgna saker glömmas bort. Det handlar om att anvÀnda vÀrdefull och centralt belÀgen mark effektivt. Behovet att dra nya ledningar för el och rör för vatten Àr inte lika stort som nÀr det byggs i mer avlÀgsna delar av kommunen. NÀrheten till tÄg och buss kan underlÀtta för dem som vill bo kvar i staden eller flytta hit men har jobb pÄ annan ort. Den hÀr typen av förtÀtning Àr samhÀllsekonomiskt och klimatmÀssigt smart.

De som vill se förtĂ€tningen "nĂ„gon annanstans" fĂ„r förklara var. Men finns det verkliga förslag pĂ„ hur huset kan byggas smartare ska de inte avfĂ€rdas rakt av. Kan saker byggas sĂ„ att fler blir nöjda Ă€r det en bra sak. 

Bland dem som lĂ€mnat omdömen om bygget finns LĂ€nsstyrelsen. Som vĂ€ntat imponerar inte det yttrandet. Det Ă€r Ă€nnu en inlaga för att hindra stadsutveckling. Huset anses ha fel pĂ„ höjd, form, fĂ€rg, material och avviker för mycket frĂ„n omgivningen. Det heter att det inte tagits tillrĂ€ckligt med hĂ€nsyn till ”kulturvĂ€rdena pĂ„ platsen”. 

Och visst Àr det sÄ att saker kan byggas pÄ ett sÀtt sÄ att de smÀlter in i sin omgivning. Samtidigt mÄste det vara möjligt att bygga hus som ser annorlunda ut Àn grannens. Byggteknik och boendestandarder förÀndras. Att bygga som "förr" Àr inte alltid möjligt. Inte heller Àr det önskvÀrt. Omgivningen mÄste tillÄtas att förÀndras. Skulle man dra LÀnsstyrelsens resonemang till sin spets skulle förtÀtning omöjliggöras pÄ mÄnga hÄll i Sverige.

Bolaget Tegelstaden och Katrineholmspolitikerna har ÀndÄ nÄgra saker att fundera pÄ. Som Centerpartiet pÄpekat saknas parkeringsplats för rörelsehindrade i nÀra anslutning till byggnaden. Visserligen planeras det lastzon för affÀrsverksamheterna pÄ bottenvÄningen och korttidsparkering dÀr det idag rullar bussar. Men för den som Àr rörelsehindrad Àr det inte nog. Detta bör politikerna och byggherren försöka hitta lösningar pÄ.

NÀr huset vÀl byggts kommer det ta delar av torget i ansprÄk och förÀndra torgbilden. Detta kommer majoriteten i Katrineholm inte runt. Men det ger skÀl och möjlighet till att fundera pÄ hur torget ska se ut i framtiden. Kanske kan det Àndra en del kritikers uppfattning om guldhusbygget.