Vad får katrineholmarna för förtroendet?

SD är det oppositionsparti som gör minst i Katrineholms kommunfullmäktige.

SD är det oppositionsparti som gör minst i Katrineholms kommunfullmäktige.

Foto: Tommy Pedersen/TT/Niklas Otto Olsson

Ledare2023-12-20 19:19
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Opposition är en viktig beståndsdel i demokratin. Genom kritisk och konstruktiv debatt kan politik förbättras. Allra minst kan det förtydliga vad som skiljer det ena alternativet från det andra. Det gäller på både riksplan och i lokalpolitiken.

Så. Vad presterar oppositionen i Katrineholm?

För att få en bild av oppositionens arbete i kommunen begärde ledarredaktionen nyligen ut samtliga av oppositionens motioner från förra mandatperioden och det senaste året.

På fem år har oppositionen lämnat in strax över 80 separata motioner, inräknat tre gemensamma. En del partier motionerar flitigt ett par år och inte alls enstaka. Fyra av motionerna är från SD. Noll nya SD-motioner har kommit efter 2021. Flest motioner har KD lämnat in – 28 stycken. Tvåa är C med 16 motioner. Detta trots att SD är ett väsentligt större parti med sina åtta ledamöter i kommunfullmäktige. KD och C står för mer än hälften av motionerna trots att de tillsammans fortfarande är en ledamot färre än SD.

Antalet motioner är förstås inte hela bilden. Partigruppernas vilja tar sig i uttryck på olika vis. Oppositionens partier kan, både innan och efter diskussion, vara positiv till den politiska majoritetens förslag. Dessutom kan åsikterna om både det ena och det andra komma fram i interpellationer och frågeställningar i talarstolen. 

Till exempel är L:s sju egna motioner inte särskilt många. Samtidigt gör partigruppens fullmäktigeledamöter Björn Wahlund och Ewa Callhammar sina röster hörda på fler sätt. De är uppe i fullmäktiges talarstol dubbelt så ofta som flera andra partiers representanter. I jämförelse med SD är L-ledamöterna över fyra gånger oftare uppe vid pulpeten. Har läsarna missat det lyfte ledarsidan detta för ett litet tag sedan.

Mer eller fler behöver inte betyda bättra. SD kanske imponerar när motionernas innehåll granskas?

Nej. Av partiets fyra motioner handlar en om "guppen". Två av dem berör subventionering av mat och bussresor för äldre – och spär på myter om "fattigpensionärer". Det är ett riktigt underbetyg för det tredje största partiet i Katrineholms fullmäktige.

Och var har alla SD-förslag om hur brottslighet av olika slag ska pressas undan? Partiets tonläge på riksplan är ofta så högt i frågan att det borde avspeglas även i lokalpolitiken. Men icke. När kommunen för några veckor sedan höll i en konferens på temat deltog inga av partiets ledamöter från kommunstyrelsen. 

SD:s motionerande, eller brist på det, kan ställas i kontrast mot vad övrig opposition presterar. Förvisso finns det en del som kommer från KD, L, C, MP och V vars nytta kan ifrågasättas. Som hur viktigt det är med ett kulturstrategiskt råd (från C) eller om inte motverkande av "ljusföroreningar" i Katrineholm (från MP) riskerar slå mot den upplevda tryggheten i staden. 

Men många andra motioner rör hur kommunen till vardags och på sikt ska bli bättre för invånarna. Det handlar om integration av invandrare, byggande av säkra gång- och cykelvägar, åtgärder mot relationsvåld, insatser i grundskolan för elever i socioekonomiskt svaga områden, införande av gratis kulturskola eller skolfrukost och att utveckla behandling av anhöriga till missbrukare. Mycket av politiken i motionerna rör hur äldreomsorgen ska utvecklas till det bättre. Det är alltså frågan om viktiga kommunala verksamheter som på sikt behöver utvecklas och förvaltas.

Det finns ett och annat att önska av KD, L, C, MP och V i Katrineholm. Men dessa oppositionspartier visar att de vill göra något med kommunen. SD gör inte det. Partiets representanter rullar mest tummarna i fullmäktige. Invånarna som röstat på SD i Katrineholm behöver inse det.