Tjänstemän ska inte ta emot sådana gåvor från företag

Härvan kring lastbilsträffen i Katrineholm borde lära kommunen ett och annat.

Härvan kring lastbilsträffen i Katrineholm borde lära kommunen ett och annat.

Foto: Skärmdump, Carina Bergius

Ledare2023-12-11 19:15
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Okunskap kan göra mycket skada. Det är en av lärdomarna som Katrineholms kommun kan dra av från den så kallade Truckmeethärvan. 

Det var ingen vacker bild som målades upp tidigare i år. Katrineholms kommun lånade ut mark på Lövåsen till evenemangsföretaget Unreal Entertainment för en lastbilsträff. Kort därpå visade det sig att nästan tjugo tjänstepersoner inom kommunförvaltningen (och Tekniska verken) tagit emot nästan hundra så kallade "VIP-biljetter". 

Näringslivsorganisationen Institutet mot mutor varnade för beteendet. Kommuntjänstemän måste vara väldigt försiktiga när det gäller den här sortens gåvor. Även den här ledarsidan var kritisk – förtroendet för förvaltningen riskerar undergrävas!

Katrineholms-Kurirens granskning gav resultat. En utredning av händelseförloppet gjordes av kommunens jurist och en extern jurist. Om detta skrev tidningen förra veckan.

Juristernas slutsatser är ovanligt raka. Kommunens markutlåning till evenemangsbolaget utan att begära ersättning för det bryter inte mot några regler eller lagar. Så länge andra aktörer hanteras jämförelsevis på ett liknande sätt finns det inte mycket att skrika över. Bra så! Men det betyder inte att politiker och tjänstemän kan pusta ut, de kommer att ha ögonen på sig vid nästa markutlåning!

Interngranskningen kunde dock ha varit hårdare mot kommunstyrelseordförandes beviljande av 40 000 kronor till Plus Katrineholm för marknadsföring av evenemanget. Nej, det bryter inte mot några regler. Men är det rimligt? Varför ska kommunen till exempel hjälpa till med att betala för motorkalasets reklam på Facebook?

Rapporten är däremot tuffare mot hur VIP-biljetterna hanterats. Enligt rapporten var det "vårdslöst" av personalen att ta emot fribiljetterna – men det handlar antagligen inte om mutbrott. Biljetterna gick till kommunen som helhet, inte till den högt uppsatta tjänsteman som förmedlade biljetterna vidare till sina kollegor, eller annan personal på förvaltningen.

Det är antagligen en riktig bedömning. Det verkar inte ha varit något ondsint uppsåt bakom "biljetterbjudandet" eller att ta emot dem. Inte i förvaltningen. Inte i evenemangsbolaget. Men det betyder inte att det är lämpligt. När frågan kommit borde den högt uppsatta tjänstepersonen sagt nej – inte dra in fler av sina kollegor. Även bemanningsföretaget Unreal Entertainment behöver fundera på hur de kommunicerar med förvaltningar. Att ge gåvor på detta vis är också olämpligt.

Medborgare och företag måste kunna lita på att kommunens tjänstemän är opartiska och laglydiga. Utbyte av den här sorten kan undergräva förtroendet för förvaltningen och i förlängningen kommunens likabehandling.

Det klargörs även att ingen inom förvaltningen reagerade på biljetterbjudandet "förrän media rapporterade om saken" och att det "talar för att det finns okunskap angående hur känsligt det är att ta emot gåvor generellt". Det är ett underbetyg på kommunförvaltningens kunskaper och är en guldstjärna till granskningen.

Kommunförvaltningen har nu en chans att ta till sig kritiken från det medier, experter och jurister sagt, lära sig från sina misstag och förbättra sig. Det hade antagligen inte skett utan lokalmedia. Det är en viktig påminnelse till de som får kritiska och besvärliga frågor från tidningens reportrar.