Kommunens VIP-lista får röd flagg

Utan kostnad lånade kommunen ut mark till fordonsevenemanget Truckmeet. Nu kan tidningen avslöja att samtliga anställda på samhällsbyggnadsförvaltningen erbjöds gratisbiljetter till eventet i ett internmejl. "Jag beklagar det som hänt", uppger ansvarig på kommunen.

Parul Sharma på Institutet mot mutor rekommenderar kommunens egna jurister att börja titta på det specifika ärendet.

Parul Sharma på Institutet mot mutor rekommenderar kommunens egna jurister att börja titta på det specifika ärendet.

Foto: Arkiv- och pressbild

Katrineholm2023-11-08 20:58

I mitten av oktober arrangerades Truckmeet på Lövåsen. Tidningen har tidigare berättat att arrangörerna fick låna marken gratis av kommunen. Samma dag som avtalet tecknades gick ett mejl med rubriken "Biljetter Truckmeet fredag lördag" ut till samtliga på samhällsbyggnadsförvaltningen. Det har tidningen sett i mejlloggar.

Tidningen har begärt ut mejlet i sin helhet men kommunen vill inte lämna ut det. I svaret skriver man att det inte är en allmän handling enligt Tryckfrihetsförordningen utan ett internt meddelande.

Men tidningen har ändå tagit del av mejlet. I det står att läsa "I helgen ordnas ett Truckmeet för första gången i Katrineholm. Det finns chans till fribiljetter om man är intresserad". Den som är intresserad uppmanas vidare att skriva upp sig på VIP-listan. "För att komma in på eventet uppger ni ert namn på listan och säger att ni kommer från Katrineholms kommun".

Mejlet är skickat från en högt uppsatt person på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

18 personer skrev upp sig på VIP-listan. Dessa har tillsammans bett om 61 biljetter. Eftersom varje biljett är värd 250 kronor motsvarar det ett värde på 15 250 kronor.

undefined
Parul Sharma på Institutet mot mutor hissar röd flagg för kommunens agerande.

Parul Sharma är tillförordnad generaldirektör på näringslivsorganisationen Institutet mot mutor.

Hon vill inte gå så långt som att kalla det för en muta, då hon inte känner till alla detaljer, men hon hissar röd flagg för kommunens agerande. 

– Anställda inom offentlig verksamhet, som i detta fall kommunens anställda och chefer, ska vara extra försiktiga då kraven på hög integritet är tydliga i svensk mutbrottslagstiftning, säger hon och fortsätter: 

– Att kommunen premierar ett företag och lånar ut en markområde på detta sätt gränsar till ett otillbörligt agerande. Varje detalj blir viktig att utreda. Att sedan sätta sig på VIP-listor även om det rör sig om en kostnad per huvud på 250 kronor gör inte saken bättre.

Enligt Parul Sharma kan ett sådant agerande ses som något som i längden kan rucka på tilliten och förtroendet för offentliga förvaltare.

– Det är just därför som kraven på nolltolerans i givande och tagande av förmåner är ett faktum för kommunalanställda.

Hon rekommenderar också kommunens egna jurister att börja titta på det specifika ärendet.

– Det finns tyvärr alltför många dåliga beslut som fattas i tron att man gör både lokalsamhället och den egna organisationen en tjänst.

Tidningen har varit i kontakt med personen som skickade ut mejlet.

Hur gick det till när du fick biljetterna?

– När vi som kommun går in och stödjer olika arrangemang är det inte ovanligt att arrangören skickar några fribiljetter som ett tecken på uppskattning för samarbetet. Själv hade jag varken intresse av eller tid att delta, men jag ansåg att vi kunde dela ut biljetterna inom förvaltningen för att främja engagemang och deltagande.

Hade du ingen tanke på att det skulle kunna ses som ett gynnande eller en muta?

– Biljetterna var alltså inte till mig personligen utan till medarbetare inom kommunen. Jag inser nu i efterhand att detta kan tolkas på annat sätt, vilket jag beklagar.

Vad tänker du om det som Parul Sharma säger?

– Jag tar generalsekreterarens synpunkter från Institutet för mutor på stort allvar. Jag är öppen för att lära mig av den här erfarenheten och kommer vara mer noggrann i framtiden när det gäller sådana situationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!