Katrineholms kommuns interna granskning om sin inblandning i Truckmeet-härvan är nu klar. Det är kommunjuristen och en extern jurist som genomfört granskningen för att se om kommunen agerat rätt eller om man brutit mot lagen.
Det var i oktober som Truckmeet arrangerades på Lövåsen. Arrangören fick låna marken gratis av kommunen. Kort innan eventet fick kommunanställda och anställda på ett kommunalt bolag ett mejl om att de erbjöds fribiljetter till evenemanget om de skrev upp sig på den så kallade VIP-listan. Mejlet skickades från en högt uppsatt person på samhällsbyggnadsförvaltningen.
18 personer skrev upp sig på listan och bad tillsammans om 99 biljetter, varav 61 vuxenbiljetter och 38 ungdomsbiljetter. En vuxenbiljett kostade 250 kronor, vilket betyder att enbart uttaget av vuxenbiljetter motsvarar ett värde på 15 250 kronor.
Plus Katrineholm beviljades också kommunalt bidrag på 40 000 kronor för att marknadsföra och stötta arrangören.
Kommunens agerande har tidigare ifrågasatts av Parul Sharma, tillförordnad generaldirektör på näringslivsorganisationen Institutet mot mutor. Hon menar att kommunanställda måste var extremt försiktiga med att ta emot gåvor.
– Anställda inom offentlig verksamhet, som i detta fall kommunens anställda och chefer, ska vara extra försiktiga då kraven på hög integritet är tydliga i svensk mutbrottslagstiftning, sa hon till tidningen.
I kommunens interna utredning slår juristerna fast att det var olämpligt att ta emot fribiljetter, men att det "inte är troligt att händelsen skulle bedömas som mutbrott". Detta eftersom, skriver man, "mycket talar för att förmånen var menad till kommunen som juridisk person och inte till aktuell chef eller dess anhöriga personligen".
– När det gäller mottagandet av fribiljetter så bedöms det inte som ett mutbrott. Däremot så kan man fundera på om det är lämpligt att ta emot biljetterna. Utredningen menar att det anses som vårdslöst, så det borde vi inte ha gjort. Det är olämpligt att ta emot gåvor, vi ska vara väldigt försiktiga med det, säger kommundirektör Sari Eriksson.
Nu ska kommunens HR-avdelning ta ställning till om den högt uppsatta personen begått tjänstefel och om det i så fall kan leda till några konsekvenser.
– I och med att det inte är något mutbrott så har personen inte gjort något olagligt, men det är olämpligt. Det är nu upp till HR-avdelningen att göra en arbetsrättslig bedömning för att se om vi behöver vidta ytterligare åtgärder kring det här, säger Eriksson.
Juristerna flaggar för att det finns en okunskap bland de kommunanställda vad gäller att ta emot gåvor.
"Att ingen reagerat på det förrän media rapporterade om saken talar för att det finns en okunskap angående hur känsligt det är att ta emot gåvor generellt" står det i utredningen. Sari Eriksson säger att kommunen måste fortsätta utbilda personalen om vad som gäller kring gåvor och jäv.
De andra delarna som rör kommunens bidrag till Plus Katrineholm och utlånet av mark får grönt ljus i internutredningen.
– Slutsatsen när det gäller markutlåningen är att det är helt i enlighet med de befogenheter som tjänstepersoner har. Det är korrekt hanterat. När det gäller bidraget till Plus Katrineholm så är även det helt i enighet med de regelverk vi har för att stödja arrangemang.