Trump har själv grävt de juridiska gropar han faller i

Donald Trump inför rätta för mångåriga och storskaligt bedrägliga låne- och försäkringsansökningar. I första instans är han dömd till delstatligt näringsförbud och mycket dryga böter – en skada självförvållad genom hans egen ohederlighet.

Donald Trump inför rätta för mångåriga och storskaligt bedrägliga låne- och försäkringsansökningar. I första instans är han dömd till delstatligt näringsförbud och mycket dryga böter – en skada självförvållad genom hans egen ohederlighet.

Foto: David Dee Delgado

Ledare2024-03-27 19:05
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

När Donald Trump hade förlorat 2020 försökte han ändå få sitta kvar. Planen var att i några delstater få elektorer som valts av väljarna utbytta mot sådana som utpekats i konspirationer bland radikaliserade partivänner till Trump.

För att genomföra detta skulle den formella registrering av valresultatet som sker vid ett sammanträde i kongressen hindras eller förvrängas. Valda elektorer från några av delstaterna skulle inte få sina röster räknade. Hårda påtryckningar riktades mot vicepresidenten Mike Pence, som dock vägrade att som sammanträdesordförande handla i strid med författningen

Ett massmöte organiserades. Efter ett uppviglande tal av Trump stormade en stor grupp av hans våldsamma anhängare kongressen, försökte tränga in i plenisalen och hindra ledamöterna att slutföra skiftet av president.  En noggrann, klargörande redovisning av händelseförloppet gjordes av ett utskott i representanthuset 2022

Så länge upploppet fortsatte med livsfara för ledamöterna, och för vicepresidenten, vägrade Trump att uppmana våldsverkarna att avbryta aktionen. Poliser lyckades dock föra senatorer, kongressledamöter och vicepresident i säkerhet. Mike Pence såg sedan till att kongressen snabbt återsamlades och slutförde sin författningsenliga uppgift.

Kuppförsöket är det som allra mest dömer Donald Trump. Det borde ha gjort honom omöjlig som kandidat en gång till. Men så djupt har republikanska partiet sjunkit att han nu säkrat nomineringen inför valet i november. Mike Pence vägrar stödja honom, men många i kongressen har fallit undan.

Den rad av åtal som riktats mot Trump har dock fler orsaker. Vad gäller kuppförsöket finns såväl ett federalt åtal som ett på delstatsnivå i Georgia, som har en särskilt strikt lagstiftning mot organiserade kriminella handlingar. Där gjordes ett av de mer flagranta försöken att förvränga valresultatet – något som dock hejdades av några republikaner som var laglydiga.

Trumps affärsmetoder, ökända under årtionden, har också fört honom inför rätta. Det är solklart bevisat att han under lång tid och i stor skala låtit lämna falska uppgifter till banker och försäkringsbolag, för att få honom att se mycket rikare ut än han var. Det kunde ge billigare lån och lägre försäkringskostnader. En av Trumps nära medarbetare berättade för myndigheterna hur det var. Då blev det en mycket omfattande och avslöjande utredning.

Delstaten New York, som vill vara bland de ledande av världens finansiella centra, har förklarligt nog stränga lagar mot detta slags bedrägliga affärsmetoder. Det finns nu en dom om böter och näringsförbud inom delstaten. Inom några dagar måste han betala in eller lämna säkerheter för bötesbeloppet – i miljardklassen i svenska pengar även efter att det i veckan sänkts en del. 

Trump vill på sina skrikiga och hatpräglade massmöten framställa detta som inget annat än en politisk förföljelse. De i laga ordning dömda våldsverkarna som stormade kongressen blir på samma möten hyllade – som ”patrioter”. Trump talar om dem som ”gisslan” och politiska fångar.

Men åtalen Donald Trump utsätts för är självförvållade. Det mer märkliga är att de inte kommit tidigare.

Dessutom är han är den president som Vladimir Putin, Viktor Orbán och deras åsiktsfränder i olika länder vill ha i Vita Huset.