I USA har själva demokratin utmanats från höger

Foto:

Signerat2021-08-10 21:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Donald Trump fick med åren anhängare och beundrare i europeisk ytterhöger, så även i svensk politik. Några av dem (SD, KD) nominerade honom till Nobels fredspris. De har en del att begrunda, men tar väl inte intryck ens av hur Trump agerade efter valet 2020. 

Det våldsamma upploppet 6 januari, när kongressen stormades, skedde efter ett uppviglande tal av Trump själv. Detta och en del till har varit allmänt bekant sedan dess.

Helhetsbilden är än värre. Mer detaljer kommer nu fram när representanthusets utredning kommit igång – efter envisa försök från Trumps parti att hindra den.

Väl känt är att Trump utövade påtryckningar på vicepresidenten Mike Pence, som enligt författningen skulle sitta talman då kongressen formellt registrerade vilka elektorer som valts i delstaterna. Trump försökte pressa honom till att få en del av elektorerna underkända. Då skulle republikanska majoriteter i delstatskongresser kunna utse andra elektorer och ge Trump flertal i elektorskollegiet.

Vicepresidenten insåg att det hade varit grundlagsbrott och vägrade. Då kom upploppet där han själv blev en av de tilltänkta måltavlorna.

Det visar sig nu att tillförordnade justitieministern Jeffrey Rosen utsattes för liknande påtryckningar. Enligt önskemål från Vita Huset hade en tjänsteman skrivit ett beslutsförslag för att uppmana delstatskongressen i Georgia att samlas, med tanken att enligt Trumps plan försöka riva upp väljarnas val. Men även Rosen vägrade.

Kretsen runt Trump var då inne på att Rosen skulle avskedas och ersättas med den Trump-anpasslige tjänsteman som upprättat beslutsförslaget. Trump fullföljde inte. Tydligen hade en hel rad ledande ämbetsmän i departementet gjort klart att de alla i så fall skulle avgå.

Att Trump skulle använda militär för att stödja ett försök att hindra Joe Biden att tillträda, hade förespråkare i Trumps närhet. Överbefälhavaren var med skäl allvarligt oroad och klargjorde för underlydande att det var förbjudet att handla i strid mot författningen. Som uppmärksammades bland annat här på ledarsidan 5 januari gjorde alla de tio nu levande försvarsministrarna från båda partierna ett unikt gemensamt debattinlägg med samma budskap.

Trump eftersträvade att sitta kvar trots att han förlorat – och var för detta syfte beredd till lagbrott och uppvigling till våld. Det belyser än mer något som framgick också av annat under hans ämbetstid: Han står inte för det som är demokratins grunder.

Så mycket mer allvarligt att flertalet i hans parti fortsatt att underordna sig Trump, krypa för honom och rensa ut rakryggade försvarare av demokratiska arbetsformer.

Extremhögern i Europa lär fortsätta att hålla Trump högt, och SD-favoriten Orbán i Ungern har just hyllats av en av Trumps främsta TV-påhejare, Tucker Carlsson i Fox News.

Men konservativa och kristdemokratiska partier i Europa som före Trumps tid sett republikanerna som ett broderparti: Har någon hört dem tala klartext till amerikanska republikaner, mot deras fortsatta trumperi?