Trump Àr skyldig men har en svans Àven i Europa

Angripna av vÄldsamma TrumpanhÀngare. Ledamöter och personal evakueras ur representanthusets plenisal 6 januari 2021, nÀr en pöbel med den avgÄende presidentens militanta anhÀngare nÀrmar sig efter att de stormat kongressbyggnaden.

Angripna av vÄldsamma TrumpanhÀngare. Ledamöter och personal evakueras ur representanthusets plenisal 6 januari 2021, nÀr en pöbel med den avgÄende presidentens militanta anhÀngare nÀrmar sig efter att de stormat kongressbyggnaden.

Foto: J. Scott Applewhite

Ledare2022-07-10 19:19
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Vad Donald Trump ville göra för att, trots nederlag, ha kvar makten, har i stora drag stÄtt klart sedan januari 2021. Fler, mycket graverande, pusselbitar redovisas nu, vecka efter vecka, av ett utskott i USA:s kongress.

Det hade gjorts ett stort antal försök att fĂ„ delar av valresultat ogiltigförklarade i delstater dĂ€r Trump vunnit 2016 men förlorat 2020. Efter omfattande kontrollrĂ€kningar och undersökningar av ansvariga myndigheter – samt en rad avgöranden i domstolar – stod det klart att alla pĂ„stĂ„enden som, om de varit sanna, hade pĂ„verkat valutgĂ„ngen var ogrundade.

Trump sjĂ€lv uppmanade, delvis i hotfulla ordalag, de högst ansvariga för Georgias valmyndighet att ”hitta” tillrĂ€ckligt mĂ„nga fler Trumpröster, sĂ„ att delstatens elektorer skulle gĂ„ till honom sjĂ€lv. De som uppmanades till lagbrott var republikanska partimedlemmar, men vĂ€grade bryta mot författningen.

Sedan avsĂ„g Trump och en krets kring honom att fĂ„ partivĂ€nner i nĂ„gra delstaters kongresser att utse andra elektorer Ă€n de vĂ€ljarna valt. Inför den formella registreringen av valresultatet i kongressen 6 januari 2021 sattes hĂ„rd press pĂ„ vicepresidenten Mike Pence. Han skulle, i sin andra roll som senatens talman, han leda förrĂ€ttningen.

Under medverkan av en mindre grupp senatorer och kongressmĂ€n utsattes han för krav pĂ„ att begĂ„ uppenbart lagbrott. Han vĂ€grade dock det Trump begĂ€rde, att sjĂ€lvsvĂ„ldigt ta sig en befogenhet han inte hade, och Ă„terförvisa nĂ„gra delstaters val till deras kongresser. 

Som pĂ„tryckning pĂ„ vicepresident och kongress organiserades ett stort uppbĂ„d av TrumpanhĂ€ngare för att tĂ„ga mot kongressen. En kĂ€rna var medlemmar i vĂ„ldsbejakande, Trumpstödjande högerorganisationer. Det skulle ”gĂ„ vilt till” som Trump uttryckte det, dĂ„ han uppmanade till deltagande.

Att Trump sjĂ€lv kĂ€nde till att delar av mobben medförde vapen har redovisats i vittnesmĂ„l inför utskottet. Upploppet och stormningen som följde var en del i ett – misslyckat – statskuppsförsök.

Justitieministern William Barr hade innan han avgick i december 2020 flera gÄnger försökt klargöra för Trump att det helt saknades hÄllbar grund för att Bidens seger skulle ha berott pÄ valfusk. NÀr Barr avgÄtt höll han tyst offentligt, till efter 6 januari, i stÀllet för att varna kongress och vÀljare om det han sjÀlv ville slippa vara inblandad i.

Med stor möda och gemensamt avgÄngshot kunde kvarvarande chefer i justitiedepartementet avvÀrja att Trump utsÄg en ren hantlangare till minister. Dennes uppgift skulle ha varit att fÄ fart pÄ försöken att via delstatskongresserna upphÀva vÀljarnas valutslag.

Trump Ă€r skyldig. Han Ă€r en fara för demokratin. Det senare kunde alla, utom de som ville blunda, se lĂ„ngt före 6 januari 2021. Det kunde ocksĂ„ den samling av högerradikaler frĂ„n elva lĂ€nder som hösten 2020, med tre toppnamn i svenska SD i spetsen, föreslog Trump till Nobels fredspris.

I detta deltog Àven dÄvarande partiledaren i SD:s hollÀndska broderparti, en man som gjort sig kÀnd för aktivt spridande av Putinrysk desinformation. Trump var en tillgÄng för Putin.

Liksom de mĂ„nga instĂ€llsamma bland Trumps republikanska partivĂ€nner kunde de i SD se det tydligt. ÄndĂ„ gjorde de det de gjorde.

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om