Fortsätter med ekologisk odling – trots ökade kostnader

På grund av det ekonomiska läget har många bondgårdar haft det tufft de senaste åren och varit tvungna att sluta med ekologisk produktion. En bondgård som lyckats gå emot den trenden är Sjöholms gård, strax utanför centrala Katrineholm.

Paret har arrenderat Sjöholms gård sedan 2010. I det vita huset i bakgrunden bor de.

Paret har arrenderat Sjöholms gård sedan 2010. I det vita huset i bakgrunden bor de.

Foto: William Stenius

Katrineholm2023-05-03 20:58

Tidningen har tidigare rapporterat om att Brene gård blivit tvungna att sluta föda upp grisar och att Båsbo ägg slutat producera ekologiska ägg. Orsaken är att spannmålspriserna ökat kraftigt till följd av det ekonomiska läget i världen.

En gård som går emot den trenden är Sjöholms gård, strax utanför Katrineholm. Där har de märkt av de ökade kostnaderna men samtidigt har de, till skillnad från många andra gårdar, klarat sig okej.

– Våra kunder har varit lojala och just vår produktion har inte blivit så mycket dyrare, vilket gjort att vi inte behövt höja priserna på så många av våra produkter, förklarar Håkan Persson som driver Sjöholms gård.

undefined
Håkan Persson växte upp med lantbruksyrket.

Tillsammans med sin sambo Pernilla Wallstedt, som ansvarar över deras gårdsbutik, har han arrenderat Sjöholms gård sedan 2010.

 I gårdsbutiken säljer de sitt egna kött men även andra lokala varor. 

– Allt i butiken är producerat i Sörmland och vi säljer köttförpackningar i olika storlekar, förklarar Pernilla Wallstedt. 

– Ja, det är viktigt att minska matsvinnet, fyller Håkan Persson i. 

– Därför har vi paketerat köttet i storlekar som passar allt från en stor familj till en person, säger Pernilla Wallstedt. 

undefined
I Sjöholms gårdsbutik finns det kött från djuren på gården, men även andra produkter från lokala producenter runt om i Sörmland.

Paret berättar att de upplevt att svenskar under de senaste fem åren blivit mycket bättre på att köpa inhemskt kött och att viljan att känna till gården som djuren kommer från har ökat. 

– Kravstämpeln är nog inte lika viktig längre, tidigare kunde man stoltsera med att man köpt "Kravkött". Nu tror jag det viktigaste är att köparna vet att djuren levt under bra förhållanden, det får jag höra från många kunder, säger Pernilla Wallstedt.

undefined
Sedan 2018 har Sjöholms gård varit Kravmärkt, vilket betyder att de uppfyller en rad hållbarhetskriterier.

Håkan Persson berättar att kommunen och lokala restauranger gärna köper kött från gården. Han menar även att de inte tar dagens stabila läge för givet. 

– Vi är väldigt ödmjuka över att det ekonomiska läget inte påverkat oss mer. Det är stor skillnad från gård till gård. Vi har relativt låga produktionskostnader och ett avtal med Scan så idag känner vi oss rätt trygga. Sedan kan saker alltid hända, säger han. 

undefined
Gårdens framtid kommer troligtvis att styras av hur den ekonomiska utvecklingen i landet ser ut de kommande åren.

Hur ser ni på framtiden?

– Svenskt nötkött är ingen exportprodukt och det är redan en begränsad råvara i Sverige. Framtiden styrs nog helt enkelt av vad svenskar har råd att lägga sina pengar på, säger Håkan Persson. 

Vad innebär Kravmärket?

– Kravmärket står för den mest hållbara maten. 

– Kravmärkt mat framställs med hänsyn till natur, klimat, djur och människor. 

– Kravbonden använder inte naturfrämmande bekämpningsmedel i sina odlingar.

– Kravmärkt mat innehåller mycket färre tillsatser än konventionellt framställd mat. 

– Kravföretag kan vara odlare, djuruppfödare, företag som tillverkar mat, fiskare och restauranger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!