Brene gÄrd slutar med grisar: "Oerhört frustrerande"

Efter 22 Är som grisbonde har Mats Schörling snart fött upp sin sista gris. De höga spannmÄlspriserna i krigets kölvatten blev spiken i kistan för Brene gÄrd. "DÄ insÄg jag att vi inte kommer att klara det hÀr", berÀttar han.

Mats Schörling pÄ Brene gÄrd i VingÄker kommer att behöva sluta med hela sin köttproduktion pÄ grund av de höga spannmÄlspriserna. "Vi kommer att förlora mycket djurproduktion och det kommer att mÀrkas i butikerna under nÀsta Är", sÀger han.

Mats Schörling pÄ Brene gÄrd i VingÄker kommer att behöva sluta med hela sin köttproduktion pÄ grund av de höga spannmÄlspriserna. "Vi kommer att förlora mycket djurproduktion och det kommer att mÀrkas i butikerna under nÀsta Är", sÀger han.

Foto: Stina JĂ€rperud

VingÄker2022-07-11 17:01

Mats Schörling Ă€r den tredje generationen i slĂ€kten som jobbar pĂ„ Brene gĂ„rd. Hans farfar köpte gĂ„rden 1939, sjĂ€lv kom han in 1988 och har haft hand om driften sedan dess. Fram till 1992 hade de mjölkproduktion innan de bytte till att ha grisar. Vid millennieskiftet stĂ€llde de om till Krav-grisar och sedan 2006 Ă€r hela gĂ„rden helt Krav-certifierad. 

Men lĂ€get för grisbönder har blivit alldeles för anstrĂ€ngt, berĂ€ttar han, och de problemen började redan under den varma och torra sommaren 2018. 

– Jag köper in 700 ton spannmĂ„l om Ă„ret och det blev fullstĂ€ndig katastrof det Ă„ret sĂ„ jag drog ner pĂ„ produktionen. Sen i fjol blev proteinet för dyrt och i och med krigsutbrottet gick spannmĂ„lspriset upp till det dubbla. SĂ„ vi har fĂ„tt höja priset med Ă„tta procent och det mĂ€rks ju. DĂ„ insĂ„g jag att vi inte kommer att klara det hĂ€r, dĂ„ gĂ„r det Ă„t fanders i höst, sĂ€ger han. 

Efter 22 Är med utegrisar fÄr Mats Schörling nu lÀgga ner köttproduktionen.
Efter 22 Är med utegrisar fÄr Mats Schörling nu lÀgga ner köttproduktionen.

Av de 120 suggor de brukade ha Ă€r det i dagslĂ€get bara omkring 30 stycken kvar och frĂ„n och med vecka 42 finns inga suggor kvar alls. Sedan lĂ„ter han de unga grisarna vĂ€xa upp och levererar de sista i mars nĂ€sta Ă„r innan grisproduktionen pĂ„ gĂ„rden Ă€r helt fĂ€rdig. 

– Det kĂ€nns givetvis jĂ€ttetrĂ„kigt, jag har sagt upp sex av sju anstĂ€llda den senaste mĂ„naden som kommer att gĂ„ vid lite olika tidpunkter. Det kĂ€nns oerhört frustrerande, vi tĂ„l inte sĂ„na hĂ€r smĂ€llar. Det Ă€r lönsamheten som Ă€r det största problemet med lantbruket idag, sĂ€ger Mats Schörling. 

Vad finns det att göra Ät problemet?

– Det pratas om jordbrukarstöd men man mĂ„ste inse att de pengarna behövs hĂ€r och nu, det Ă€r för senfĂ€rdigt alltihopa. Dessutom rör det sig ofta om miljonförluster och sĂ„ fĂ„r man kanske nĂ„gra hundra tusen. 

"Den hÀr julen kommer det att finnas julskinka men julen 2023 vet jag inte hur det kommer att se ut", sÀger Mats Schörling.
"Den hÀr julen kommer det att finnas julskinka men julen 2023 vet jag inte hur det kommer att se ut", sÀger Mats Schörling.

Mats Schörling kritiserar Ă€ven handeln som han tycker gör för lite för att erbjuda kravmĂ€rkta och ekologiska livsmedel till sina kunder. 

– Det snacket som handeln har om att det Ă€r konsumenterna som bestĂ€mmer stĂ€mmer inte. Handeln kan ta hem mer ekologiskt, göra mer reklam och ge oss bĂ€ttre platser i butikerna. De har jĂ€ttemycket makt. Sen tycker jag inte att Krav har marknadsfört mĂ€rkningen tillrĂ€ckligt. 

Nu Ă€r han orolig för hela eko-branschen om den hĂ€r utvecklingen kommer att fortsĂ€tta. 

– Jag tror inte att vi har sett Ă€nden av det hĂ€r. Vi kommer att förlora mycket djurproduktion och det kommer att mĂ€rkas i butikerna under nĂ€sta Ă„r. I vinter kommer det att vara mycket dyrare Ă€n nu och jag Ă€r rĂ€dd att folk kommer att överge eko-varorna. 

En av de stora skillnaderna mellan Krav-certifierade och konventionella grisar Àr att Krav-grisarna fÄr vara ute och böka i jorden medan konventionella grisar föds och lever fram till slakten inomhus.
En av de stora skillnaderna mellan Krav-certifierade och konventionella grisar Àr att Krav-grisarna fÄr vara ute och böka i jorden medan konventionella grisar föds och lever fram till slakten inomhus.

Vad kommer att hÀnda med gÄrden?

– Som det kĂ€nns idag kommer vi inte att skaffa andra djur, det Ă€r en dĂ„lig affĂ€r just nu. Jag rĂ€knar att fortsĂ€tta med spannmĂ„l och sen hyra ut de byggnader vi inte anvĂ€nder. Sen fĂ„r vi vĂ€l se vad framtiden har att ge men jag Ă€r 61 Ă„r sĂ„ jag Ă€r tveksam till om jag kommer att ha nĂ„gon mer djurproduktion. 

Även om Mats Schörling tror att den nuvarande krisen inte kommer att vara för evigt har han svĂ„rt att se hur gĂ„rden ska kunna hĂ€mta sig. 

– Saker och ting kommer ju att Ă€ndra sig men jag tror att de höga spannmĂ„lskostnaderna kommer att hĂ„lla i sig i flera Ă„r Ă€ven om kriget tar slut. Sedan blir det om möjligt Ă€nnu svĂ„rare för min dotter att sĂ€tta igĂ„ng med ny djurproduktion. 

Blir det nÄgon svensk julskinka alls i Är?

– Den hĂ€r julen kommer det att finnas julskinka men julen 2023 vet jag inte hur det kommer att se ut. 

Krav och ekologisk mat

Krav-mÀrket har funnits sedan 1985 och visar att en vara Àr ekologiskt producerad och bidrar till biologisk mÄngfald, minskad klimatpÄverkan, god djurvÀlfÀrd, skydd för miljö och hÀlsa samt till bÀttre arbetsvillkor.

I den ekologiska odlingen fÄr man inte anvÀnda konstgödsel och kemiska bekÀmpningsmedel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat pÄ den egna gÄrden. Djuren ska ocksÄ fÄ vara utomhus och fÄ utlopp för sina naturliga beteenden.

KĂ€lla: Krav & Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!