Sjöholms gård ligger strax utanför Katrineholm. På gårdens 300 hektar betesmark och 500 hektar åkermark bedrivs både spannmålsodling och uppfödning av köttdjur.
Nyligen var det premiär för Sjöholms egen gårdsbutik, som fått ta plats i renoverad lokal i en av ekonomibyggnaderna.
– Det är ganska litet, men räcker gott och väl till det vi vill sälja. Vi har valt att satsa på våra egna produkter och kompletterar med senap och ketchup från en kollega i Rekoringen. Vi vill nischa vårt eget kött, hamburgare och korvar och på sikt ta in mer tillbehör till det. I somras har vi haft bikupor uppställda på gården, så vi har egen honung också, berättar Pernilla Wallstedt.
Även dessförinnan har privatkunder kunnat köpa gårdens eget naturbeteskött.
– När Rekoringarna startade hakade vi på det. Jag och min sambo Håkan Persson driver även Katrineholms fastighetsservice. I våra lokaler inne i stan fick vi godkänt att ha kylar och frysar uppställda, så man har kunnat handla direkt av oss. Nu känns det helt rätt att flytta hem försäljningen till gården istället, men vi fortsätter med Rekoringen.
2018 påbörjades en omställning på gården och sedan dess har 1 500 mjölkrastjurar och traditionell växtodling bytts mot KRAV-certifierad växtodling och kviguppfödning.
– Vi har hållit på länge med omställningen från konventionell uppfödning till krav-ekologisk köttproduktion och blir helt klara med det i februari.
Funderingarna på en egen gårdsbutik har puttrat i tankegrytan ett par år.
– Tanken väcktes när vi började med egen försäljning, istället för att skicka alla djur. Vi har fortfarande avtal med Scan och skickar cirka 20 kvigor varje månad, men sen skickas två djur i månaden till Nerikes slakteri för att kunna sälja själva. Då bestämmer vi vilka styckningsdetaljer och hur mycket färs vi vill ha.
Paret har även satsat på att förädla gårdens kött.
– Vi samarbetar med Robertssons charkuteri i Örebro som gör korvar och pressar hamburgare av gårdens eget kött, berättar Pernilla Wallstedt.
Förra helgens rivstart för gårdsbutiken gav mersmak och förhoppningarna är stora.
– Det blir mer rätt miljö hemma på gården och tillgängligheten ökar med fasta öppettider. Vi ska även börja med hemkörning nån gång i månaden. En del har svårt att ta sig ut till oss och vi har ju en egen kylbil, säger Pernilla Wallstedt.