Kravbönder i kris – Båsbo slutar med ekologiska ägg

De höga priserna på diesel och spannmål kräver ännu ett offer: efter att ha producerat Kravmärkta ägg i nästan 25 år styr nu Båsbo ägg om sin produktion. "Att sluta så här är inte ett dugg roligt", säger Ulla Born.

Ulla och Lasse Born i Julita har drivit Båsbo ägg sedan 1996 och har haft Krav-märkningen sedan 1999.

Ulla och Lasse Born i Julita har drivit Båsbo ägg sedan 1996 och har haft Krav-märkningen sedan 1999.

Foto: Anton Swärdhagen/arkiv

Julita2022-07-12 17:02

I tisdags kunde man läsa om att Brene gård slutar att föda upp grisar på grund av de höga spannmålspriserna. Nu berättar Båsbo ägg i Julita, med sina 6 000 höns, att de kommer att sluta producera ekologiska ägg av samma anledning: den prissättning de måste ha för att kunna gå runt gör att allt färre väljer att köpa äggen.

– Vi har hållit på med det här i 25 år och att sluta så här är inte ett dugg roligt. Med Brene är det två ganska stora eko-produktioner som försvinner. Jag ser allvaret i det här, säger Ulla Born, som driver gården tillsammans med sin man Lasse.

De sitter på verandan till sitt sekelskifteshus som blickar ut över en välskött trädgård. Tillsammans med sonen Cristian Born berättar de hur allting började.

undefined
Att ta hand om trädgården är ett annat av Ulla Borns intressen.

– Vi började med höns 1996 och sen startade vi med Krav 1999. Då hade de flesta burhöns och många butiker var skeptiska mot Krav.

Deras plan var att sälja direkt till butik för att undvika alltför långa transportsträckor.

– Säljer man till en grossist kan de skicka iväg äggen långt bort för att paketeras och sen skickas de tillbaka till Sörmland och säljs som lokala ägg, berättar Ulla Born.

undefined
"Vi började med höns 1996 och sen startade vi med Krav 1999. Då hade de flesta burhöns och många butiker var skeptiska mot Krav", berättar Ulla Born.

Men sedan Rysslands invasion av Ukraina – landet som ofta refererats till som "Europas kornbod" och som enligt FN har stått för 10 procent av världens veteproduktion – har spannmålspriserna ökat drastiskt. Även om ekobönder i Sverige måste ha en del av sin foderproduktion på gården är mängden de flesta gårdar producerar själva långt från tillräcklig.

– Jag vet inte om någon ekobonde kommer att kunna fortsätta, säger Ulla Born.

– De enda som kommer att överleva är spannmålsmarknaden, gissar Lasse Born.

undefined
Efter att äggen plockats från hönsgården inspekteras dem för sprickor innan de sorteras och paketeras.

Båsbo drabbas också hårt av det stigande dieselpriset eftersom de är beroende av de dieseldrivna traktorer som tar hand om åkrarna.

– Det var foderpriset och dieselpriserna som blev dödsstöten. Då behövde vi höja priset mot butikerna och till sist kände vi att taket var nått, vi märkte att försäljningen trappade ner, säger Christian Born och beskriver hur småbutikerna droppade av en efter en.

– Jag förstår att folk slutar köpa eko. Jag är pensionär själv, alla vill ju se om sin plånbok. Men i det här fallet är det också ett miljötänk som försvinner, fyller Ulla Born i.

undefined
Kravmärkningen garanterar att hönsen får vara ute och sprätta i minst 12 timmar per dygn under en period av tre och en halv månad per säsong.

När den ekologiska stämpeln försvinner från äggen tappar hönsen också sin rätt till utomhusvistelse. Men hönsen på Båsbo har fortfarande sin nätade veranda.

– Vi kommer att fortsätta med utevistelsen i mån av ork och risk för räv, sen får de friskluft när de vill. Vi har ju den kunskapen vi har samlat på oss så vi kommer tänka eko fast bruka konventionellt, säger Ulla Born.

undefined
Här stämplas äggen med gårdens märkning innan de sorteras enligt storlek och förpackas.

Till att börja med kommer de att styra om gården till konventionell produktion, som det heter när produkten varken är Kravmärkt eller ekologisk.

– Sen i övrigt är det inte helt klart hur det kommer att bli. Det är ju stora beslut att ta och sen har vi inte haft det lätt i familjen under de senaste åren så vi är trötta. Vi är ju också i pensionsåldern. Men tanken är att fortsätta med höns.

Vad kommer det här att innebära för de kunder som vill köpa ägg från Båsbo?

– Vi kommer att sälja våra konventionella ägg i Julitahallen och i Eskilstuna, där de inte har någon lokal producent. Butikerna i Katrineholm kommer att ha Björkviks ägg istället och de köper vårt överskott för att vi inte ska konkurrera med varandra.

Ekologiska ägg

Ekologiska ägg kommer från höns som föds upp och sköts med ekologiska metoder. Enligt Livsmedelsverkets analyser innehåller eko-äggen mer jod, vitamin B12, järn och selen än konventionella ägg.

En viktig sysselsättning för en höna är att sprätta i marken för att leta mat. Därför får ekologiska höns gå ute på sommaren i en rasthage som är bevuxen med gräs och annat grönt där de kan beta och picka. På så sätt får hönorna sysselsättning, motion och näring.

Källa: Ekologiska lantbrukarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!