Talar kultur- och fritidschefen i Vingåker i gåtor? Det verkar inte bättre.
Sedan i juni förra året redovisas inte längre vilka föreningar som nämndordförande och kultur- och fritidsförvaltningens chef tilldelar bidrag. Inte heller skrivs bidragen storlek ut i handlingarna. Inte inför nämndsammanträdena och inte i protokollen. Istället hänvisas medborgare, politiker och medier till diarienummer som inte säger särskilt mycket, annat än om man begär ut handlingarna.
Detta innebär enligt oppositionen i Vingåker, samt den här ledarsidan, en betydande försämring av insynen i denna del av kommunen. Förvaltningen borde ha krav på sig att redovisa tydligt till vilka föreningar som ordförande och förvaltningschef på delegation delar ut till, samt hur mycket pengar det handlar om. Men kanske finns det någon rimlig förklaring till ändringen?
Tidningen tar kontakt med Lena Sundholm, kultur- och fritidschefen i Vingåker, för att få en bättre bild av argumenten bakom förändringen. Men som läsarna säkert sett i tidningen, blir man inte klokare av svaren från förvaltningschefen. När hon utfrågas hur väl denna begränsning av insyn rimmar med ambitionerna om öppenhet svarar hon att det är bra att kommunen inte längre publicerar bidragsmottagande föreningars styrelsemedlemmars namn på sin hemsida.
Sedan när handlar detta om huruvida Vingåkers kommun ska publicera hela föreningsstyrelsers namn på sin hemsida, i samband med bidragsbesked i nämnderna? Det frågan gäller är inte enskilda styrelsemedlemmars personuppgifter. Det som efterfrågas är det som förvaltningen gjort för bara ett år sedan: Skriva ut föreningarnas namn i nämndkallelser och protokoll, samt anmäla mängden skattemedel som delas ut från förvaltningens skattekista.
Att återgå till denna ordning skulle öka insynen och innebära en önskvärd överblickbarhet. Kommunen bör underlätta, inte försvåra, för medborgare att hålla sig informerade om beslut som fattas av kommunens makthavare. Men dessa frågor vill hon knappt beröra. Hon lägger mest tid på att lägga ut villospår och försöker finta sig fram genom att hävda någon sorts beskyddarkänsla. Argumenten för att försvåra insyn av hennes och nämndordförandes bidragsutdelandet är spretiga och osammanhängande.
Orsaken till den nya delegationsordningen, som styr hur bidragsgivandet ska redovisas i kultur- och fritidsnämnden, är dessutom oklara. Bland annat har Anders Sjöholm (M), ordförande i nämnden, tidigare påstått att det skulle handla om att minska arbetsbelastningen på tjänstemännen. Men på en rak fråga om bakgrunden till förändringen hänvisar förvaltningschefen Sundholm inte till något sådant över huvud taget. Hon pekar mest tillbaka till nämndens delegationsordning, som numera gör detta insynsbegränsande möjligt, och pratar något gåtfullt om "utveckling".
Bakom allt detta finns en större frågor. Vilken sorts kommun vill Vingåker vara? Öppenhet handlar inte enbart om att följa lagar om offentlighet som gäller. Det handlar också om tjänstemäns och lokalpolitikers inställning till genomlysning och tillgänglighet. Ja, det är obekvämt när varje söm ska granskas. Men kommuner ska verka i en anda av öppenhet. Varken nämnd eller förvaltning ska snåla med informationen. Gör om. Gör rätt.