Kommunens bidragsbeslut mörkläggs

Politiker men även allmänheten får inte längre se vilka organisationer som kultur- och fritidschefen och kultur- och fritidsnämndens ordförande på delegation beviljat ekonomiskt bidrag och inte heller hur mycket skattepengar som delas ut.

Till vänster visas hur delegationsbesluten redovisades i protokollet den 15 juni förra året, till höger syns hur detta mörklagts och att besluten enbart redovisas med ett datum, hänvisning samt diarienummer.

Till vänster visas hur delegationsbesluten redovisades i protokollet den 15 juni förra året, till höger syns hur detta mörklagts och att besluten enbart redovisas med ett datum, hänvisning samt diarienummer.

Foto: Skärmklipp från nämndens protokoll

Vingåker2024-04-26 06:30

Nyheten i korthet

  • Delegationsbeslut om ekonomiskt bidrag från kommunens kultur- och fritidschef och ordförande mörkläggs för politiker och allmänheten sedan mitten av förra året.
  • Ordföranden, Anders Sjöholm (M), försvarar detta med att det inte krävs enligt lag och att allmänheten kan begära ut handlingarna enligt Tryckfrihetsförordningen.
  • Oppositionen kritiserar åtgärden som strider mot kommunens ambitioner att vara öppen och transparent.

Pengar som kommunens kultur- och fritidschef eller kultur- och fritidsnämndens ordförande på egen hand delar ut i olika former av bidrag mörkläggs för politiker och allmänhet. Besluten, som fattats på så kallad delegation, kan exempelvis gälla evenemang men även till aktiviteter och investeringar. Sedan mitten av förra året redovisas förvaltningschefens och ordförandes delegationsbeslut i nämndhandlingar och protokoll enbart med ett diarienummer, datum och en hänvisning till vilken punkt i delegationsordningen som ligger till grund för beslutet. Tidigare kunde alla öppet se vem eller vilka som beviljats bidrag samt beloppet i kallelsens handlingar och i protokollet, vilka publiceras på kommunens hemsida, men detta upphörde efter sammanträdet den 15 juni förra året.

Inget konstigt alls, anser Anders Sjöholm (M), som är ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden sedan den 15 april i år. Han tycker att den som är nyfiken på vem förvaltningschefen eller han själv beviljat bidragspengar till på delegation kan begära ut handlingarna i enlighet med Tryckfrihetsförordningen. 

– Ledamöterna, ersättarna såväl som medborgare har möjligheten att begära ut allmänna handlingar från kultur- och fritidsnämnden, skriver Sjöholm i ett mejl till tidningen. 

Enligt Anders Sjöholm är det en ny delegationsordning som beskriver hur delgivning av delegationsbeslut ska ske. Ordningen trädde dock i kraft först den 1 november, detta efter att flera S-ledamöter i nämnden fått igenom en återremiss på förslaget och på så sätt skjutit upp beslutet. Därmed infördes mörkläggningen av mottagare och belopp innan den nya ordningen trätt i kraft eftersom detta upphörde efter den 15 juni.

– Det är inga krav enligt kommunallagen eller andra styrdokument som kräver dessa uppgifter. Det är fortfarande offentliga uppgifter och därmed hög transparens för medborgare, media och politiker att ta del av, säger Anders Sjöholm. Enligt honom har den nya ordningen kring redovisning av delegationsbeslut införts efter "kultur- och fritidsnämndens behov i samklang med förvaltningschefens".

Att nyordningen införts trots att den nya delegationsordningen inte vunnit laga kraft tycker Anders Sjöholm heller inte är något konstigt eller fel.

– Nuvarande redovisning av delegationsbeslut sker i enlighet med nämndens beslut. Tidigare delegationsordning beskrev inte hur delegationsbesluten skulle redovisas varför en förändring av redovisningen kunde ske när som helst, även före beslut, säger Anders Sjöholm i mejlet till tidningen.

Anders Sjöholm säger vidare att den nya delegationsordningen, som numera ger förvaltningschefen rätt att bevilja bidrag på upp till 30 000 kronor i stället för det tidigare maxtaket på 10 000 kronor, har antagits genom ett majoritetsbeslut.

Vad är den exakta orsaken till att ni inte längre vill redovisa uppgifter om vem som fått bidrag samt beloppet? Vad är problemet med att vara transparent kring detta?

– En grund till förändringen är att då nämnden har en brist på administrativa resurser så var det här ett sätt att minska den administrativa bördan. Observera att den även är kopplad till att det tidigare var en lägre beloppsgräns för delegationsbesluten, säger Anders Sjöholm.

undefined
Robert Skoglund (S), oppositionsråd, tycker att de utelämnade uppgifterna rimmar illa med kommunens ambition om att vara en öppen och transparent kommun.

Oppositionens främsta företrädare har en annan syn på saken.

– Vi är av åsikten att det ska stå utskrivet i handlingarna vem som fått bidrag samt belopp. Det ligger i nämndledamöternas intresse att ha koll på vad som beslutats, säger Robert Skoglund (S), oppositionsråd i kommunen, som en gång startade sin politiska karriär i just kultur- och fritidsnämnden. I egenskap av oppositionsråd deltar han emellanåt på nämndens sammanträden. Han anser att mörkläggningen av delegationsbesluten rimmar illa med kommunens ambitioner att vara öppen och transparent kommun.

– Vi fick ju till och med Offentlighetspriset 2022, som bevis på vårt arbete med att vara så transparenta som möjligt, konstaterar Robert Skoglund.

Kommunens kultur- och fritidschef har semester och har därför inte kunnat nås för en kommentar om den införda nyordningen.                                                                                                              

Delegationsbeslut

Delegationsbeslut enligt kommunallagen innebär att beslutanderätten flyttas över till någon annan, en delegat. 

Till exempel kan en nämnd delegera till presidiet, ett utskott, en ledamot, en förvaltningschef eller ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!