Tidningen har ställt en rad frågor till kommunens kultur- och fritidschef Lena Sundholm kring varför kommunen inte längre öppet redovisar vilka organisationer som hon och kultur- och fritidsnämndens ordförande på delegation beviljat ekonomiskt bidrag och inte heller hur mycket skattepengar som delas ut. Men något klart besked om varför detta, sedan mitten av juni förra året, mörkas för medborgare och politiker ger inte Sundholm. På frågan om varför inte längre organisationens namn eller vilket belopp redovisas i sammanträdeshandlingarna eller protokollen svarar Lena Sundholm nu skriftligt:
– Vi följer delegationsordningen, beslutad i demokratisk ordning med kommunens bästa för ögonen.
Oppositionsrådet Robert Skoglund (S) har tidigare kritiserat mörkläggningen och sagt att man från S-håll är av åsikten att bidragen ska redovisas i klartext, kritik som även Katrineholms-Kurirens ledarsida har lyft.
Anders Sjöholm (M), som är ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden sedan den 15 april i år, har tidigare sagt att den som är nyfiken på vem förvaltningschefen eller han själv beviljat bidragspengar till på delegation kan begära ut handlingarna från kommunen som offentlig handling. Han uppgav också att en orsak skulle vara att minska den administrativa bördan eftersom nämnden har brist på administrativa resurser och att nämndens och förvaltningschefens behov styrt.
Någon sådan orsak anger inte Lena Sundholm. På tidningens fråga: "Vad är den exakta orsaken till att ni inte längre vill redovisa uppgifter om vem som fått bidrag samt beloppet?" skriver Sundholm ett långt svar som inte besvarar själva frågan:
– De kommentarer som lämnats till mig gällande delegationsordningen, är alla positiva och beskriver en ökad struktur och tydlighet. Att också internkontrollen utökats att gälla flera kontrollpunkter än tidigare, är ytterligare ett led i spårbarhet och transparens.
– Att som förvaltningschef med budgetansvar om mångmiljonbelopp ges delegation på evenemangsbidrag och investeringsbidrag på upp till 30 000 kronor av nämndens totala budget, vittnar om såväl politisk klokskap som tillit samt förtroende, och styrker dessutom en i övrigt hög ambition att resurssätta för ökad effektivitet, skriver Lena Sundholm.
Du ser inte något problem med insynen för medborgare och andra politiker i nämnden kring vilka skattefinansierade bidrag ni delar ut, när ni redovisar delegationsbesluten på detta sätt?
– Absolut inte.
Vingåkers kommun har som ambition att vara en öppen och transparent kommun och tilldelades Offentlighetspriset 2022. Tycker du att ni lever upp till kommunens ambition genom att begränsa insynen?
– Det gläder mig att också Vingåkers kommun utvecklas och följer goda exempel. Att undvika att på kommunens hemsida publicera styrelsemedlemmars namn och ekonomiska behov, är en trygg väg att gå, skriver Lena Sundholm.
Tidningen noterar att styrelsemedlemmars namn tidigare inte har publicerats på kommunens hemsida. Den information som funnits har varit föreningens namn samt beviljat bidrag.
Tidningen begärde ut samtliga bidragsbeslut från den 15 juni förra året fram till april månads nämndsammanträde på det sätt som Anders Sjöholm angav, alltså som offentlig handling. Det tog cirka två arbetsdagar innan vi hade fått dem av kommunen. I artikelns faktaruta redovisar vi dem.