Katrineholmarna fÄr ligga i om kommunen ska vÀxa

Ska Katrineholm vÀxa krÀvs det att kommunen satsar pÄ bra skolor och boende för livets alla skeenden. SÄ Àr det inte riktigt idag.

Ska Katrineholm vÀxa krÀvs det att kommunen satsar pÄ bra skolor och boende för livets alla skeenden. SÄ Àr det inte riktigt idag.

Foto: TT

Ledare2023-11-15 15:59
Detta Àr en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion Àr oberoende liberal.

Sörmland krymper. I nÀstan varje hörna av lÀnet tappar kommunerna i befolkning. SÀrskilt hÄrt slÄr det i vÄr del av Sörmland.

Det Ă€r slutsatsen man kan dra av befolkningssiffrorna som Statistiska CentralbyrĂ„n slĂ€ppte hĂ€romdagen. Det senaste kvartalet har inte varit vĂ€nligt mot Sörmland. Men över hela Ă„ret Ă€r befolkningstappet inte sĂ€rskilt stort. Sedan Ă„rsskiftet har lĂ€net krympt med 142 personer. I slutet pĂ„ sista kvartalet bodde det 302 424 invĂ„nare i Sörmland.

SvĂ„rare Ă€r det i bland annat Katrineholm. Kommunbefolkningen har minskat med 279 invĂ„nare sedan Ă„rets start och Ă€r numera 34 325 till antalet. Det Ă€r ingen liten förĂ€ndring. Eskilstuna som Ă€r tre gĂ„nger större Ă€n Katrineholm har det hĂ€r Ă„ret blivit 112 personer fĂ€rre. Det handlar inte om nĂ„gon obetydlig förĂ€ndring. Dessutom bör det ses i ljuset av att tidigare Ă„rs befolkningsökningar bytts mot röda siffror.

Mycket av utvecklingen gÄr att spÄra till kraftigt minskande barnafödande. Men utan invandringen hade Katrineholm, och en del andra kommuner, krympt mycket tidigare. Och nÀr Katrineholm ringer in det nya Äret finns det en stor risk att kommunen för tredje Äret i rad minskat i befolkningsstorlek. Katrineholms politiker har verkligen nÄgot att bita i.

SĂ€songsbetonade förĂ€ndringar spelar givetvis roll för varje enskilt kvartal. Och det sista kvartalet pĂ„ det hĂ€r Ă„ret kan förĂ€ndra bilden nĂ„got. Men de senaste tre kvartalen har kommunen minskat med snart en procent. Med sĂ„dant följer ofta skolnedlĂ€ggningar och uteblivna företagsetableringar. Katrineholm Ă€r inte riktigt dĂ€r Ă€n, men hĂ„ller trenden ligger det i farans riktning. 

Det behöver Katrineholmspolitikerna hĂ„lla i bakhuvudet nĂ€r de pĂ„ mĂ„ndagen ska debattera och besluta om kommunbudgeten i kommunfullmĂ€ktige. 

Redan idag ser vi hur kommunens befolkningsmĂ„l missas stort. Om sju Ă„r ska Katrineholm ha vuxit till 40 000 invĂ„nare. Det skulle krĂ€va en Ă„rlig tillvĂ€xt pĂ„ över 800 medborgare. Även det nya befolkningsmĂ„let för 2050, som just nu ligger ute pĂ„ remissrunda, skulle innebĂ€ra att kommunen skulle behöva vĂ€xa med nĂ€stan 450 personer per Ă„r. Enstaka Ă„r har Katrineholm haft sĂ„dana befolkningsboomar. Att kommunen dessutom skulle vĂ€xa ihĂ„llande pĂ„ det viset i nĂ€stan tre Ă„rtionden Ă€r vĂ€ldigt osannolikt. DĂ„ fĂ„r katrineholmarna verkligen ligga i.

Och ja, de som Àr födda i början pÄ tidig 90-tal Àr nu i barnafödandeÄlder. Kan man hÄlla kommunen fortsatt attraktiv för dem kan man kanske korka igen en del utflyttning, och Àven locka nÄgra fler utifrÄn. Men dÄ mÄste Katrineholm ocksÄ leverera vÀlfungerande skolor samt bygga boenden för livets alla skeden. SÄ ser det inte riktigt ut idag.

Sedan: PÄ kommunens hemsida har kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), med partibeteckning och allt, kommenterat Katrineholms krympande befolkning oemotsagd. Visserligen Àr det inte frÄgan om den sortens stjÀrnglans som S-partiet gÀrna annars badar i. Men det Àr inte informationsavdelningens uppdrag att lÄta politiska företrÀdare breda ut sig eller lÀgga till rÀtta bilden. Kommunens resurser ska anvÀndas för medborgarna, inte vara pr-verktyg Ät partier.