Sömn är nödvändigt. Men när långsiktiga beslut ska fattas, ja då får kommunpolitikerna inte snarka eller slumra. För beslutsfattarna måste ha drömt om ett annat Katrineholm när de slussade vidare förslaget på en ny kommunal översiktsplan häromveckan.
Planen kallas snitsigt för "Framtidsplan 2050". Den ska sätta riktningen för kommunens stadsplanering och byggande. Och drivs i kommunstyrelsen av den politiska majoriteten.
Ledarsidan har skäl att återkomma till planen mer än en gång. Det finns både det ena och det andra att kommentera. Och även om det finns gott om handfasta saker i handlingarna, finns det en hel del grumligheter som behöver skärskådas. Det är en hel del "sträva", "utveckla" och "stärka" staplade ovanpå varandra utan konkretion. Det är ett vanligt förekommande grepp från politik och förvaltning, i fler kommuner än Katrineholm, som det behöver bli mindre av. Inte mer. Politiken behöver mer av klarhet – inte dimmor.
Men även det konkreta kan vara förvillande. Befolkningsmålet för Katrineholm är ett sådant exempel.
Enligt SCB:s senaste befolkningssiffror bor det 34 446 invånare i kommunen. Ska Katrineholm följa nuvarande översiktsplan ska befolkningen växa till 40 000 till 2030. Det skulle kräva en ungefärlig tillväxt på strax under 800 personer per år. Den sortens befolkningsökningar har Katrineholm endast sett enstaka år, och då på 1950- och 1990-talet, men inte under flera år. Därför är majoritetens befolkningsmål inte realistiskt. Det har ledarsidan påpekat förr. Och efter att kommunen krympt med 160 i invånarantal förra året, och ytterligare nästan lika många det senaste halvåret, har det blivit ännu besvärligare.
Så, har den politiska majoriteten släppt detta orealistiska mål? Nja. Snarare har det i "framtidsplanen" både höjts och skjutits framåt. Dagens Katrineholm ska växa med 12 000 till 2050. Förvisso innebär det att de årliga tillväxtmålen skruvas ned från 800 till 450. Den sortens tillväxttakt har Katrineholm haft emellanåt, bland annat mellan 2013 och 2019. Men att kommunen skulle växa så kraftfullt i 27 år är mycket tveksamt.
Bilden kan givetvis förändras. Väldigt många kan plötsligt få för sig att flytta till Katrineholm. Många fler kanske väljer att skaffa fler barn. Invandringen kan plötsligt öka. Det är möjligt. Men det är svårt att se den utvecklingen nu. Bland annat sett till det kraftigt minskande barnafödandet både i Katrineholm och Sverige. Sveriges regering, både den nuvarande och förra, verkar också för att kraftigt begränsa invandringen till Sverige.
Befolkningsmålen är ett uttryck för politikernas insikt om fördelarna med att växa. För en kommun som inte växer, ja den krymper. Och en kraftigt krympande kommun får det snabbt svårt. Med utflyttning av unga vuxna, och ännu färre inflyttningar och få födslar slår hårt mot ålderspyramiden. Investeringar uteblir, service och företag läggs ned. Ja, Katrineholm har haft erfarenhet av detta, men inte längre. Inte än.
Och konkreta mål kan vara hjälpsamma. De kan sporra både individer och organisationer att hugga i. Målgång kan vara belöning nog. Men då måste målen vara nåbara. Inte rena fantasier.
Politikerna bör inte vara så här ovarsamma med medborgarnas förtroende. Dagdrömma får de göra på fritiden.