Det växer så det knakar på Lövåsen i Katrineholm. Och mer kan det bli, berättade Niclas Sandberg, projektledare för infrastruktur på samhällsbyggnadsförvaltningen, i tidningen för ett litet tag sedan.
Men huruvida det blir någon ny station med snabbladdare för elbilar från Tesla på affärsområdet återstår att se. Sandberg hade i alla fall inte hört något om det, även om han är positiv till en sådan etablering. Klart är däremot att restaurangkedjan Max burgers, matkedjan Ploq och St1 ska slå upp portarna på truckstoppområdet.
Enligt projektledaren är intresset för etablering där stort och förfrågningarna är många. De etableringar som nu sker ska man inte se ned på – det frigör kapital, kan skapa några fler jobb och vara utvecklande för Katrineholms näringsliv. Lyckas man ro i hamn ännu mer så är det ju bra, samtidigt börjar det bli trångt på Lövåsen. När marken tar slut – vad är då nästa steg? Köp eller byte av mark är inte gratis och kanske kan kommunen göra mer för att göra centrala Katrineholm – och kransorterna – intressanta för fler aktörer?
Allt detta måste gå hand i hand med den lokala näringslivs- och jobbpolitik. Ett frodigt och lokalt näringsliv med både små, medelstora och stora aktörer av olika slag ökar motståndskraften i ekonomiskt svåra tider. Många av de aktörer som flyttar till Lövåsen genererar sällan direkt många jobb för just katrineholmarna. Men de kan göra kommunen på sikt mer intressant för ännu fler företag och i förlängningen locka fler människor hit. Det skulle underlätta för den politiska majoriteten (S+M) att nå sina högt ställda befolkningsmål.
Och även om Katrineholm numera ligger bättre till i olika undersökningar i det lokala näringslivet än förr, så finns det mycket kvar att göra. Arbetsmarknaden i vår del av Sörmland är långt ifrån maximalt fungerande. Katrineholm är, efter Flen och Eskilstuna, den kommun i Sörmland med högst arbetslöshet – och ligger en bra bit över rikssnittet och har gjort det länge. Det innebär högre konkurrens om de jobb som finns här än på andra ställen.
Arbetslösheten har förvisso bara ökat lite i Katrineholm senaste året (i Vingåker har nivån inte förändras markant mellan 2022 och 2023), men lågkonjunkturen ökar konkurrensen mellan jobben ytterligare. Visst är det så att arbetslösheten sakteligen krympt det senaste årtiondet, men det hänger snarast samman med att läget på arbetsmarknaden på riksnivån har förbättrats över tid – inte att lokalpolitiken nödvändigtvis gjort rätt saker.
En avslutad gymnasieutbildning är till exempel en god grogrund för att klara sig i vuxenlivet och på arbetsmarknaden. Och i det avseendet har vi sett hur den politiska majoriteten i Katrineholm år efter år hyvlat skolbudgeten. Ändå fortsätter elevernas genomsnittliga meritpoäng att ligga en bra bit under rikssnittet.
Årtionde efter årtionde styr Socialdemokraterna Katrineholm, men presterar inte bättre än så här. Partiet måste skärpa sig. Ulrica Truedsson, ordförande för partiet i kommunen, och kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) behöver se upp. Väljarna står inte ut hur länge som helst.