Guldigt eller grönt – bygg huset på torget oavsett

Ledare 23 november 2022 17:02
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det ska inte bli något guldhus på Stortorget i Katrineholm. Det kunde tidningen rapportera om häromdagen. Nej, nu föreslås det ett grönt bygge i stället.

 

Ledarsidan har inte tagit ställning om vilken färg husfasaden ska vara i. Det är en del andra debattörer som däremot hängt upp sig på det ursprungliga förslaget om en guldfärgad utsida. Men vår linje har inte handlat om huruvida huset ska skimra i guld eller inte utan om läge och behov. Torget är centralt beläget och har nära till goda pendlingsmöjligheter. Dessutom innebär det en ytterligare förtätning av staden, det är både ekonomiskt och tekniskt fördelaktigt.

Men lite glänsande lär byggnaden ändå bli. I det förslag som samhällsbyggnadsförvaltningen tillsammans med byggherren och en arkitektfirma lagt fram ska fasaden vara i grön glaserad tegel, utöver balkongerna som ska vara i vit puts. Höjden på byggnaden, den del som är vänd mot torget, har också sänkts ett par meter till 19,5. Den del som vetter mot fabriksgatan ska dock delvis, men inte helt, förbli de 23 meter som föreslagits tidigare. 

 

Ändringarna kommer efter den granskningsperiod som avslutades tidigare i år. Viktiga synpunkter som då kom från medborgare, aktörer och myndigheter har skilts från sådant som är ovidkommande. Det gröna huset är resultatet. Om majoritetens plan håller ska beslut om detaljplanen fattas i kommunfullmäktige den 27 februari nästa år. Men först efter att den gått igenom både bygg- och miljönämnden och kommunstyrelsen. Men detaljplanen kan också bli överklagad, och spadtagen dröja ytterligare.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) bör nog förvänta sig en del fortsatt motstånd. Både på insändarsidorna och av andra politiker lokalt. För även om det finns de som just säger nej till guldfasaden, så är det inte huvudspåret. Många av motståndarna vill inte se att det byggs hus på torget över huvud taget. Söderberg måste därför bli bättre på att argumentera för dess placering.

 

Några utmaningar följer med husbygget. Genom byggnaden ska det också finnas en passage som binder samman Stortorget och Resecentrum. Tillsammans med de glasväggar som föreslås på bottenplanet försöker man undvika att "stänga in" torget. Det är en riktigt bra lösning som kan mildra en del av kritiken mot huset – men som också kommer med sina utmaningar.

Dels är det en trafikfråga. Hur bygger man så att bilisterna ser klart och tydligt de gångtrafikanter som tar sig genom torgpassegen och över fabriksgatan? Den breda korridoren genom det gröna huset måste också upplevas som trygg. Behaglig, men också praktisk, belysning är grundläggande. Lokalerna på bottenplanet behöver fyllas med trivsamma verksamheter, som inte drar till sig storsupande, stök och bråk. Det är ingen lätt uppgift, men är nödvändig. 

Inte heller ska politikerna glömma bort resten av torget. Visst blir det mindre, men bygger man rätt, finns det mycket att vinna.


 
 
 
 
 
 
Byggplaner på Stortorget

Insändare: Skrota planerna på att fördärva vårt torg

Skrota planerna på att fördärva vårt torg

Insändare: Med rätt hus kan det bli fint på torget

Med rätt hus kan det bli fint på torget
Visa fler
Läs mer!

Insändare: Positivt med byggplaner på torget

Positivt med byggplaner på torget

Så tycker katrineholmarna om nya torghuset: ✓Isabelle: "Redan instängt" ✓Majvor: "Torget ska vara en mer öppen plats"

Så tycker katrineholmarna om nya torghuset: ✓Isabelle: "Redan instängt" ✓Majvor: "Torget ska vara en mer öppen plats"
Visa fler
Ämnen du kan följa