Delade turer i äldreomsorgen behöver inte vara fel

Kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Charlotte Prennfors (M), verkar även hon ha varit en fördröjare – inte en påskyndare när det gäller att slopa de dubbla passen i äldrevården.

Kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, Charlotte Prennfors (M), verkar även hon ha varit en fördröjare – inte en påskyndare när det gäller att slopa de dubbla passen i äldrevården.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX, Elin Elander

Ledare2022-12-21 06:17
Detta är en ledare. Katrineholms-Kurirens ledarredaktion är oberoende liberal.

Det är bäst att debatten sker innan besluten fattats. Sker den efteråt blir det mer varmluft än innehåll. Men för den delen behöver det inte vara ointressant för det politiska samtalet.

Nyligen fattade kommunfullmäktige i Vingåker ett beslut om att skjuta till ytterligare pengar för att fasa ut de delade turerna, eller de så kallade dubbelpassen, inom äldreomsorgen. Gott så. 

Men efter beslutet följde en debatt mellan opposition och styre på nyhetsplats som handlade noll om utmaningarna med beslutet: Rekryteringsbehovet ökar ju när färre eller inga ska jobba delade turer inom äldrevården. Nu blev det snarare en debatt om "vem som var först" med att föreslå slopade dubbelpass.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) skulle hennes parti tidigare ha mött motstånd när det lagt fram förslag om att slopa de delade turerna. Det hade ju inte varit omöjligt, stuprörstänkande kommunförvaltningars ekonomer kan vara motsträviga. Men denna gång var det underförstått att det handlade om Socialdemokraterna. Åtminstone kände de sig väldigt träffade. Oklart var det om Prennfors också syftade på C och KD som är hennes styrkamrater. Men tidigare styrde de tillsammans med S. 

Prennfors bild verkar dock inte riktigt stämma. Visst har det dröjt att få igenom beslutet. Varför det blivit så när andra kommuner kunnat skrota de delade turerna, behöver samtliga partier i Vingåker fundera över. Men senast förra året sköt kommunfullmäktige till en del pengar för att minska behovet av delade turer. Tidningen kunde berätta att Prennfors själv då yrkade avslag i kommunstyrelsen, men röstade sedan bifall i fullmäktige. Även SD lade fram ett liknande förslag 2017, men det avslogs sedan i fullmäktige med motiveringen att pengarna inte skulle räcka. 

M verkar i stället likt en del andra varit en av de partier som dragit ut på slopandet, inte skyndat på. Det betyder inte att M varit en motståndare – men en fördröjare. Och på riksplanet har Moderaterna signalerat att delade turer inte är önskvärda. Det är inte rimligt att omsorgspersonal ska vara tvungna att jobba dubbla pass med obetald tid däremellan.

Det Vingåkerspolitikerna nu beslutat, borde även förtroendevalda i andra kommuner överväga. I Katrineholmsmajoritetens senaste förslag på kommunplan för den nya mandatperioden har man ett uttalat mål om att dubbelpassen i äldreomsorgen endast ska förekomma i undantagsfall. Men när det ska bli verklighet förblir oklart. Flera andra partier bland annat i Kristdemokraterna och Vänsterpartiet skulle stödja en sådan utveckling. De ekonomiska förutsättningarna sätter förstås ramarna för vad som är möjligt. Men slutligen handlar det bara om att göra.

Samtidigt måste inte delade turer vara rakt av dåligt. Så länge dubbelpassen är frivilliga och kopplade till generös ersättning kan det faktiskt vara attraktivt för en del människor, i alla fall i perioder. Det är värt att fundera på om man inte vill, eller för stunden inte kan, gå hela vägen.