Delade turer slopas – 38 nya medarbetare krävs

Efter många delade turer i politiken har Vingåkers kommun säkrat medel för att kunna ta bort just delade turer inom äldreomsorgen. Beslutet innebär också ett rekryteringsbehov om minst 38 personer.

Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet beslutades att avsätta pengar under en treårsperiod för att kunna fasa ut de delade turerna inom äldreomsorgen i Vingåker. "Jag hoppas vi ligger rätt i den här satsningen", säger kommunalrådet Charlotte Prennfors (M).

Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet beslutades att avsätta pengar under en treårsperiod för att kunna fasa ut de delade turerna inom äldreomsorgen i Vingåker. "Jag hoppas vi ligger rätt i den här satsningen", säger kommunalrådet Charlotte Prennfors (M).

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX, Elin Elander

Vingåker2022-12-15 11:58

I Vingåkers kommun har man under lång tid debatterat kring uppdelade arbetspass för anställda inom äldrevården. Under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet beslutades dock att avsätta pengar för att kunna slopa de delade turerna. 

– Vi har lyft det här förslaget tidigare när vi varit i opposition och nästintill blivit utskrattade på grund av kostnaderna, berättar Charlotte Prennfors (M), som numera är kommunalråd tillika kommunstyrelsens ordförande.

Att stoppa arbetssättet med delade turer är inget som görs i en handvändning och innebär att kommunens ekonomi belastas utöver det normala. Totalt tilldelas socialnämnden sju miljoner fram till år 2025 för att genomföra förändringen. Den ekonomiska påverkan har varit en av orsakerna till att beslutet dröjt.

– Men saker som ibland ses som en stor kostnad kan få helt andra värden på sikt. Exempelvis kommer förhoppningsvis personalen att orka mer och antalet sjukskrivningar minska, fortsätter Charlotte Prennfors.

undefined
Att stoppa arbetssättet med delade turer är inget som görs i en handvändning och innebär att kommunens ekonomi belastas utöver det normala. Totalt tilldelas socialnämnden sju miljoner fram till år 2025 för att genomföra förändringen. "Men saker som ibland ses som en stor kostnad kan få helt andra värden på sikt", säger Charlotte Prennfors (M).

I den beslutade satsningen ingår bland annat pengar till socialnämnden för att förbättra kunskaper i svenska för att hjälpa utrikesfödda till anställning inom vård och omsorg.

– Jag hoppas att vi ligger rätt i den här satsningen. Men efter att vi år ut, och år in, sett att det inte fungerat känns det smart att prova något nytt, säger Charlotte Prennfors. 

Tilde Stein arbetar med ledningsstöd på socialförvaltningen, som har fått det praktiska uppdraget att fasa ut de delade turerna under treårsperioden.

– Vi påbörjade arbetet och diskussionerna redan i våras. Vi ansökte om statsbidrag för att få extern hjälp av konsulter som kunde hjälpa oss att göra en analys av hur vi skulle göra rent praktiskt. Det är otroligt komplext att lösa det här praktiskt i ett schema, förklarar hon.

Analysen som gjordes presenterade att det fanns en rad olika vägar att gå för att lyckas. För förvaltningen var det viktigt att situationen för såväl brukare som anställda skulle förbättras genom förändringen och därför återstod enbart ett av alternativen.

– Att anställa fler medarbetare för att täcka upp vårdbehovet var den enda vägen framåt. De andra förslagen var att anställda skulle få jobba mer helg eller ha längre arbetspass, men det är uteslutet, berättar Tilde Stein.

undefined
Humlegårdens demensenhet agerar testpiloter i arbetet och är med sina fyra avdelningar först ut att prova en övergång till ett schema utan delade turer. Efter nyår ska arbetssättet utvärderas.

Enligt konsulternas analys i våras konstaterades att "oaktat heltid eller deltid kommer det att krävas ytterligare 38 medarbetare". Tilde Stein berättar att rekrytering av personal är en återkommande knäckfråga.

– Det är en jätteutmaning. Våra chefer jobbar ständigt med rekrytering, säger hon.

Tilde Stein framhåller dock att hon ser arbetet som en tacksam utmaning.

– Det känns jättepositivt och spännande. Det är en jättesatsning på vår personal. Även om det är svårt och komplext vill vi verkligen lyckas med det här, säger hon.

En pilotenhet i kommunen har fått prova ett nytt schema utan delade turer. Efter nyår kommer arbetssättet att utvärderas.

– Vi har provat det nya schemat på Humlegårdens demensenhet, som har fyra avdelningar. Vi är inne i den första schemaperioden av tre och kommer sedan att göra en utvärdering för att se hur vi kan gå vidare, säger Tilde Stein.

Konsulternas analys om att 38 medarbetare behöver anställas baseras på läget i våras.

– Det är en fingervisning och kan ändras. Vårdbehovet styr ju, säger Tilde Stein. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!