I en storsatsning från Katrineholms-Kurirens sportredaktion får tittarna följa två lokalbaserade profilers kamp för ett mer hälsosamt liv. Deltar i Hälsoresan gör Patrik Wirlén och Elin Elander, den tidigare känd som ägare av Matpiraten, den senare sportredaktör på tidningen. I en serie videodagböcker får vi ta del av träningspass, känsloliv och fysiska och psykiska utmaningar.
– Det här känns som en unik chans att få satsa på sig själv. Jag har spenderat många år längst bak i kön och det märks på kroppen. Nu vill jag bli starkare och piggare, säger Elin Elander.
Vem kommer tittarna få möta i dig?
– När jag ser på mig själv är det med sorg, som om jag har glömt bort mig. Men jag är viktig. Jag ska hålla länge och om jag konstant trycker undan mig själv blir det inte bra, säger hon och tillägger att hon är 35 år, ensamstående, singel och känner stress över hur livet borde vara.
– Ibland är känslan av att vara förbrukad total. Men jag vet att jag är långt ifrån ensam om att både känna och se ut som jag gör. Jag är liksom ganska vanlig. Och jag tycker att andra är vackra och duger precis som de är, oavsett antal kilon. Så om någon kan spegla sig i mig och känna ”jag duger” är väl det utmärkt. På sociala medier finns inte jättemånga balanserade profiler att spegla sig i. Det är mer gymbrudar med stora bröst, stora rumpor och magrutor. Ja, ”perfekt svarvade kroppar” att jämföra sig med. Det känns rätt ouppnåeligt. Så om jag med mina volanger kan göra medielandskapet lite mer kurvigt är det också bra.
Hälsoresan bygger på att deltagarna hittar en träning som fungerar över tid. Till sin hjälp har de individuella coacher som tagit fram unika träningsprogram. Det handlar om att både kropp och själ ska fungera och må bra.
– För mig handlar det både om att öka min fysiska och mentala styrka. Jag behöver redskap för att kunna slappna av, få en god nattsömn och större tålamod. Stundtals är det så mycket surr i huvudet att jag får panikkänslor. Ett stort mål är att inte falla tillbaka i ätstörda tankar eftersom tidigare viktresor varit helt extrema med svält och långa fastor. För tio år sedan gick jag ned 21 kilo på fem månader. Alla tyckte jag var så smal och fin, en riktigt duktig flicka. Men var det hållbart? Inte för fem öre. Och varenda kilo är tillbaka. En stor del av mitt liv har spenderats med att hata mig själv och min kropp. Jag vill inte tillbaka dit och orkar inte vara konstant hungrig och tänka på varenda kalori. Livet blir så jävla tråkigt då, säger Elin Elander.
Dina största utmaningar under resan?
– Att hålla rutiner kring matlagning. Jag har inget tålamod och tycker det är fruktansvärt tråkigt att laga mat till mig själv. Man lagar mat ens barn tycker om och det är inte sallad, kan jag ju erkänna. En annan utmaning är att återkommande prioritera mig själv. Jag känner en viss skam över att behöva egentid till träning.
Seriens andra deltagare Patrik Wirlén har periodvis tränat hårt men haft svårt att hålla i sin träning, något han nu vill ändra på.
– Jag vill ha en kropp som inte får krämpor så fort man vill göra saker, som att gräva hemma i landet, vandra eller cykla i skogen. Man skulle lätt kunna tro att det här är en försenad 50-års kris, men det handlar mer om att jag i många år kört hårt i arbetslivet och att jag vet att fysik och psykologi hänger ihop. Jag vill helt enkelt bevisa att jag kan styra mig själv mot en mer hållbar träning och må bra på de sätt jag själv kan påverka.
I Patrik Wirlén kommer tittarna möta en person med både styrka och pannben.
– Just pannbenet kan ibland ta över för mycket, vilket kan göra väldigt ont. Sedan handlar om att jag behöver skaffa mig en helt ny kosthållning. De senaste åren har jag nog nästan alltid hoppat lunchen, nu gäller det att göra matlådor och att inta alla andra viktiga småmål.
Och den tuffaste utmaningen?
– Att ändra vanor över tid och att hålla i dem.
Hälsoresan har premiär 15 december och pågår under sex veckor. Fram till februari kommer nya videodagböcker att publiceras på Katrineholms-Kuriren, därefter fortsätter deltagarna sin utmaning på egen hand. Under seriens gång kommer vi även att slå hål på träningsmyter och belysa lokala träningsfrågor. Här kan du följa serien.