Det var under hösten 2022 som Skolinspektionen gjorde en tillsyn av Österåkersbygdens friskola. Efter tillsynen riktade Skolinspektionen skarp kritik mot skolan på totalt 24 punkter.
Man pekade ut brister inom skolans mest centrala områden – undervisning, betygsättning och bedömning, kunskap om den nya läroplanen samt vad som gäller för extra anpassningar och särskilda stödinsatser.
Enligt Skolinspektionen var bristerna så allvarliga att skolan hotades med vite om 300 000 kronor, om man inte åtgärdade dem.
I juni 2023 redovisade skolan vad man gjort för att komma tillrätta med bristerna. Men Skolinspektionen var fortfarande inte nöjda.
Bland annat fick man nedslag på att man inte arbetar enligt skollagen, när det gäller att identifiera elever som kan vara i behov av extra stöd. Skolinspektionen menade också att de mellanstadieelever som åker skolbuss behöver få förutsättningar att delta på den extra studietid skolan ska tillhandahålla, på två timmar i veckan.
Nu har Skolinspektionen gjort en uppföljning av de kvarvarande bristerna. De kan bland annat konstatera att fem elever med särskilt stöd identifierats och deras behov har utretts. Skolinspektionen har tagit del av såväl utredningar som åtgärdsprogram och anser att skolan nu uppfyller kraven inom detta område.
Numera får eleverna i årskurs fyra till sex extra studietid på tisdagseftermiddagar. De elever som är beroende av skolskjuts har möjlighet att ta en senare buss hem och får därmed möjlighet att delta.
Birgitta Åberg Andersson är ordförande i Österåkersbygdens friskoleförening sedan snart ett år tillbaka. Hon tycker att det känns väldigt bra att verksamheten nu uppfyller kraven.
– Det känns väldigt positivt. Det har varit ett hårt arbete att skapa struktur och rutiner. Alla har gjort ett gediget arbete. Det var många punkter att jobba med. Nu gäller det också att hålla i det här, säger hon.
Birgitta Åberg Andersson säger att det har blivit en annan medvetenhet på skolan i dag.
Kan ni känna att det saknades någonting tidigare?
– Ja, det gjorde det. Just nu har man kommit så långt att man kan se den här processen i ett främjande perspektiv. Så kanske man inte kände först, när man fick nedslag på så mycket. Men jag har upplevt att det här har gjort nytta för skolans kvalitet. Det är vi helt överens om.