Den 22 februari kom resultatet av Skolinspektionens granskning av Österåkersbygdens friskola och föreningen som är skolans huvudman. Skolinspektionens dom är inte nådig och riktar skarp kritik mot skolan på totalt 24 punkter. De påtalade bristerna uppges vara så allvarliga att skolan krävs på ett vite om 300 000 kronor om de inte åtgärdar bristerna innan 16 juni i år.
– Vi fick en chock och föräldrarna till barn på skolan är nog lika chockade som vi. Vi förstår inte det här och vi ska träffa Skolinspektionen på tisdag. Jag har så många frågor till dem, berättar Anna Frössevi, som är rektor på skolan.
Skolinspektionen skriver vidare att de kommer att dra tillbaka tillståndet för att bedriva grundskoleverksamhet om skolan inte åtgärdar bristerna. Men även om skolan åtgärdar bristerna inom angiven tidsram anger Skolinspektionen att tillståndet kan komma att dras tillbaka om nya allvarliga brister upptäcks i verksamheten under de två kommande åren.
– Min fasta övertygelse är att vi kommer att klara av detta. Det finns delar av det som påpekats där vi inte är överens med Skolinspektionen och därför ska vi träffa dem för att kunna klargöra ärendet mer, säger Ann-Marie Larsson Hultgren, som är ordförande i Österåkersbygdens friskoleförening och huvudman för skolan.
Den skarpa kritiken pekar ut brister inom skolans mest centrala områden – undervisning, betygsättning och bedömning, kunskap om den nya läroplanen samt vad som gäller för extra anpassningar och särskilda stödinsatser. Enligt Skolinspektionen saknas behöriga lärare och skolledningen har inte säkerställt att personalen får den kompetensutveckling som de behöver för att professionellt kunna utföra sina uppgifter.
– Vi tycker inte att det här är en bild som stämmer överens med verkligheten. Vissa saker visste vi om och har börjat åtgärda redan. Men andra delar kommer vi nog att överklaga, fortsätter Anna Frössevi.
Skolinspektionen understryker i sin rapport att skolledningens kompetens och förståelse för det egna ansvaret är lågt, vilket ses som särskilt allvarligt. Anna Frössevi vill framhålla något som skolan, i sin tur, tycker är anmärkningsvärt.
– De som var på plats hos oss fick överlämna ärendet till en annan utredare. Personen som skrivit beslutet har alltså inte ens varit på plats på skolan. Det känns inte helt rättvist, säger hon.
Österåkersbygdens friskola kritiseras även för att de inte har någon personal som arbetar med elevhälsa, vilket är ett krav enligt svensk lag. Skolan uppges också ha otillräcklig uppföljning gällande elever med oroande hög frånvaro.
– Vi är som en stor familj. Vi vet exakt varför ett barn har hög frånvaro. Men vi tar till oss av kritiken och vill såklart bli bättre, säger Anna Frössevi och lägger till:
– Vi har också annonserat efter en skolkurator, men inte hittat någon. Vi har löst det med en skolpsykolog, vilket de sa var okej när de var på plats och granskade oss.
Skolinspektionen påtalar i sin rapport att bristerna allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen och att de utgör ett allvarligt missförhållande.
– Vi granskades 2016 utan en enda anmärkning. Det går bra för eleverna som lämnar skolan. Vi tycker att vi är bra på mycket, vi ska bli ännu bättre och komma starkare ur det här, säger rektor Anna Frössevi.