I februari 2023 kom den första rapporten från Skolinspektionen, som belyste allvarliga brister på Österåkersbygdens friskola. Då riktades kritik på 24 olika punkter, mot skolan. Kritiken förenades med ett vite om 300 000 kronor, som skolan skulle krävas på om inte bristerna var åtgärda i mitten av juni.
Nu har Skolinspektionen följt upp inspektionen, för att se om bristerna har åtgärdats. En del brister har åtgärdats. Det rör exempelvis att undervisningen ska utgå från kursplanerna, samt att skolan nu arbetar för att utreda frånvaro och främja trygghet och studiero.
Uppföljningen visar dock också, enligt Skolinspektionens nya beslut, "att det fortfarande finns allvarliga brister inom centrala delar av skolans verksamhet". Bland annat får inte eleverna den garanterade undervisningstiden i flera ämnen, som matematik, teknik och naturorienterade ämnen i klasserna 1-3, samt ämnena svenska, moderna språk och NO- och SO-ämnen i klass 4-6.
Skolan arbetar, enligt inspektionen, inte enligt skollagen när det gäller att identifiera elever som kan vara i behov av extra stöd, eller att utreda de elever som riskerar att inte nå målen.
Dessa områden påtalades redan i beslutet i februari och inspektionen skriver att "det är särskilt allvarligt att dessa brister fått fortgå under en längre tid".
De mellanstadieelever som åker skolbuss behöver också få förutsättningar att delta på den extra studietid skolan ska tillhandahålla, på två timmar i veckan.
Skolan har nu tid på sig till den 20 februari nästa år, att åtgärda de resterande bristerna. I annat fall ska skolan betala vite på 200 000 kronor.
I maj tog Vinöbon Birgitta Åberg Andersson över som ny ordförande i Österåkersbygdens friskoleförening.
Ett av hennes första uppdrag blev skolans hantering av den skarpa kritik skolan fått från Skolinspektionen i februari. Då hotades skolan förutom av vitet också av indraget tillstånd för verksamheten.
– Jag ska vara ansvarig för det här ärendet efter skolinspektionens granskning. Men det är inget som skrämmer mig. Jag har tidigare jobbat med salutogent ledarskap där man går in och lyfter det positiva, det är ju det man ska jobba vidare med. Det kommer att utveckla skolverksamheten utifrån Skolinspektionens granskning, sade hon till då.
Insatser sattes in efter Skolinspektionens besked i februari, men de har inte varit tillräckliga enligt Skolinspektionen.
Att elever inte får sin garanterade undervisningstid i flera ämnen och att skolan arbetar inte enligt skollagen, med att tidigt identifiera elever som kan vara i behov av stödinsatser, ser hon allvarligt på.
Hur ska ni garantera att eleverna får den undervisningstid och det stöd de har rätt till?
– Självklart ska eleverna få sin garanterade undervisningstid. En del rättades till direkt efter Skolinspektionens besök i september. För säkerhets skull har rektor beslutat att ta hjälp och stöd av någon kunnig externt för att se över både aktuell timplan och garanterad undervisningstid i respektive ämne, kopplat till elevernas schema. Detta ska därefter presenteras för rektor och styrelse, säger Birgitta Åberg Andersson.
Vad tänker du om viteshotet som hänger över friskolan?
– Vår ambition är att vi ska ha uppnått samtliga mål till senast den 20 februari. Det måste vi klara.