Det är företaget Sens, Sustainable Energy Solutions Sweden Holding AB, med huvudsäte i Stockholm, som vill satsa i Sköldinge. I måndags tecknades ett 63-årigt arrendeavtal med markägaren. Fastigheten har tidigare ägts av Kiab, Katrineholms industrifastigheter, men lades ut till försäljning 2021.
– Det är ett stort projekt och vi räknar preliminärt med att kunna producera 30 megawatt i Kantorp, säger företagets vd Henrik Boman.
Sedan tidigare projekterar bolaget i Värmlandsberg och på Åland. Kantorp blir den tredje gruvan.
– Vår lagringsverksamhet i gruvor har otrolig potential att kunna möjliggöra för en fossilfri generation. Fördelen är att vi både lagrar och producerar energi.
Tekniken som planeras användas i Kantorp är ett pumpkraftverk.
– Det innebär att man har en stor damm ovan jord, om man inte har ett stort brytrum hyfsat nära markytan. När man vill, kan man få vattnet att forsa ner i det gamla gruvschaktet. Det träffar då en turbin i pumphuset som ligger långt ner i gruvan och genererar och producerar energi, förklarar Henrik Boman.
Vattnet samlas sedan i ett stort gruvrum längst ner i gruvan.
– Först har man lägesenergi, när vattnet släpps på blir det rörelseenergi och sedan blir det lägesenergi igen. När elpriset är högt släpper man på vattnet och när det är lågt pumpas vattenmassorna upp till ytan igen.
Nu ska bolaget utröna hur gruvan ser ut och om den har de rätta förutsättningarna. Henrik Boman passar på att gå ut med en efterlysning.
– Personer som har haft koppling till gruvan under dess drift får gärna höra av sig till oss.
Kan det här innebära nya arbetstillfällen?
– Om gruvan är kommersiellt gångbar kommer det att bli många arbetstillfällen, framför allt när anläggningen byggs. Gruvan ska tömmas, det ska byggas både permanenta och temporära dammar, sedimentfickor och turbinhallar.
Hur lång tid kommer projekteringsfasen att ta?
– Enligt avtalet ligger den på någonstans mellan två och tre år. Det här projektet kommer att kosta ett antal hundra miljoner innan det är up and running. Vi kommer så fort som möjligt att påbörja våra undersökningar och hoppas komma framåt när det gäller olika typer av tillstånd och miljöprövningsdelar, säger Henrik Boman.
Han är entusiastisk inför det nya projektets startsignal.
– Vi ser jättepositivt på det här och det ska bli jättespännande att se om vi kan komma hela vägen fram. I den bästa av världar kommer vi även att kunna koppla på en solpark på gruvan i Sköldinge.