Julen firades med djupdyk i Kantorps gruva

Vattnet är iskallt och sikten "sådär". Det hindrade inte sportdykarklubben Näcken att göra det traditionsenliga juldyket i gruvan.

En ny trappa underlättar när dykarna ska i och upp ur det gamla dagbrottet vid Kantorps gruva. Sportdykarklubben Näcken har knappt 100 medlemmar och 15 av dem dök under juldyket.

En ny trappa underlättar när dykarna ska i och upp ur det gamla dagbrottet vid Kantorps gruva. Sportdykarklubben Näcken har knappt 100 medlemmar och 15 av dem dök under juldyket.

Foto: Stina Järperud

Sköldinge2019-12-29 17:21

En tunn is har lagt sig över det gamla dagbrottet i Kantorp. Vattnet är fyra plusgrader och varmare än de fyra minusgrader som biter i kinderna på torra land. Bil efter bil parkeras intill sportdykarklubben Näckens dykplats, och mängder med prylar lastas ur. Ombytesproceduren inleds, tillsammans med en mugg värmande glögg.

– Det är en kul tradition med juldyk och det kommer alltid mycket folk, säger Andreas Nilsson. 

I minst 15 år har medlemmarna setts för att dyka i mellandagarna. Att istäcket passade på att lägga sig precis till den utvalda lördagen medför ytterligare säkerhetsåtgärder.

Mats Gunnarsson och Peter Kempi ger sig ut som två isbrytare och kontrollerar var det lätt går att sticka upp huvudet genom isen. De gör fri väg till en boj med lina ned till botten på cirka 50 meter. 

– Men idag ska jag inte dyka så djupt, bara ned till 15 meter. Jag ska leda tre andra och på den nivån finns det ingen risk att komma in i gruvgångar, säger Andreas Nilsson. 

Att av misstag simma in i en gammal gruvgång och inte hitta ut är en dykares värsta mardröm och säkerheten tas på största allvar. Gänget känner sig trygga med en erfaren guide i varje grupp.

– Men visst kan man få en olustkänsla om sikten plötsligt förändras till det sämre och det blir svårorienterat, säger Gunnar Larsson, ordförande i dykklubben.

Under ytan finns det saker kvar från Kantorps storhetstid, då det var Sörmlands största gruva. Stegar, en gammal gruvvagn och räls påminner om järnmalmsbrytningen som pågick 1845–1967. Efter att gruvan stängdes har grundvattnet sakta fyllt igen gångarna och det finns gott om träd som hunnit växa till sig, innan de hamnade under vattnet.

Numera är det bara medlemmar i sportdykarklubben Näcken som har tillstånd att uppleva gruvan, under ytan. Innan dykarna kliver i så kontrollerar dykledaren Anders Jegeros utrustningen en extra gång. 

– Det är alltid någon som har glömt något, säger han. 

En efter en kliver de ner i det iskalla vattnet. Fenorna och masken sätts på plats och så småningom är luftbubblorna vid ytan det enda tecknet på liv. 

Gunnar Larsson har laddat med dubbla lager kläder under det tredje, vattentäta, lagret. Men trots dubletter av fingervantar, raggsockor och underställ så är det ändå svårt att helt undvika kylan.

– Jag fryser om läpparna, säger han när han kommer upp till ytan igen. 

Karta: Kantorps gruva
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!