Kompakt mörker och ett tungt och farligt arbete var vardag för de många gruvarbetare som tjänstgjorde i Kantorps gruva i Sköldinge. Järnmalmen bröts och forslades ut med handkraft ur den 373 meter djupa gruvan 1866-1967.
Elever från Sköldinge skola har sedan tidigare gjort en slinga med skyltar som beskriver gruvans historia. På onsdagskvällen har allmänheten möjlighet att gå gruvleden med en guide, med Sköldinge-Valla-Lerbo hembygdsförening som arrangör.
– Besökarna får uppleva själva gruvområdet. Man samlas vid den gamla laven, går förbi schakten till museet där det bjuds på kaffe och aktiviteter, säger Lars Pihlqvist, kassör i föreningen.
Han har varit med och byggt upp museet i det som tidigare var ett fläktrum. Här visas bland annat skyltar, bergsborrar, skyddsutrusning och hissanordningar från tiden då gruvan var i drift.
– Jag upplever att intresset är stort. Många har någon släkting som har jobbat i gruvan och vill komma och se hur det ser ut idag.
Som ung var han flera gånger uppe i den 68 meter höga gruvlaven som revs efter en brand 2010.
– Jag är ledsen för att jag inte fotograferade då, både utsikten och från marken, säger Lars Pihlqvist.
När beskedet om att det brann i laven kom var han på sitt arbete i Katrineholm. På vägen hem passerade han gruvlaven och såg lågorna slå ut från taket.
– Det kändes som en epok var förlorad. Det var ju trätrappor för att ta sig upp i laven, de går inte att ersätta.
Guide under vandringen är Sören Filipsson.