Ekonomiskt hot mot friskola kvarstår

Skolinspektionen ansåg att bristerna var så pass allvarliga att man förenade dem med hot om vite på 300 000 kronor. Skolledningen höll inte med. Nu har förvaltningsrätten avgjort i frågan.

Bristerna var så allvarliga att skolan hotades med vite om de inte åtgärdades.

Bristerna var så allvarliga att skolan hotades med vite om de inte åtgärdades.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Klas-Göran Bäck

Österåker2023-11-02 06:58

I februari berättade tidningen att Österåkersbygdens friskola kritiseras på 24 punkter efter Skolinspektionens granskning. De påtalade bristerna uppgavs vara så allvarliga att skolan skulle krävas på ett vite om 300 000 kronor om de inte åtgärdade bristerna innan den 16 juni i år.

I slutet av mars överklagade Österåkersbygdens friskoleförening Skolinspektionens beslut att förelägga dem med vite. I sin överklagan påtalade friskoleföreningen att det fanns vissa brister som behövde åtgärdas, men att dessa inte var av så allvarlig karaktär att ett vite behövdes.

Skolinspektionen menade att överklagan skulle avslås. Enligt dem fanns det flera allvarliga brister som försvårade förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen.

Nu har förvaltningsrätten avslagit överklagan.

Förvaltningsrätten konstaterar att det av utredningen framgår att eleverna på skolan vid tiden för tillsynen inte fick den garanterade undervisningstiden i flera ämnen. Det gällde både elever på lågstadiet och mellanstadiet. Det framgår också att undervisningen bedrevs enligt en äldre läroplan och att införandet av ny läroplan inte föranlett några kompetenshöjande insatser för skolans personal. Eleverna erbjöds inte heller undervisning i form av extra studietid, eftersom varken huvudmannen eller rektorn, haft kännedom om att det finns en sådan bestämmelse i skollagen.

Enligt förvaltningsrättens bedömning är det brister som allvarligt försvårar förutsättningarna för eleverna att nå målen för utbildningen. Flera och allvarliga brister har dessutom förekommit samtidigt. Därför menar förvaltningsrätten att Skolinspektionen haft fog för att förena föreläggandet med vite. Att friskolan nu uppger att man åtgärdat vissa av bristerna medför, enligt förvaltningsrätten, ingen annan bedömning. 

I början av maj tog Birgitta Åberg Andersson över som ny ordförande i friskoleföreningen. Hon berättar att man har jobbat med att åtgärda bristerna under hela våren och att man lämnade sin rapport till Skolinspektionen i mitt av juni. I början av september gjorde Skolinspektionen en ny inspektion på skolan.

– Nu väntar vi på ett beslut som ska komma i slutet av oktober eller i början av november, säger hon.

Om Skolinspektionen ser att skolan har åtgärdat alla punkter tror hon inte att man kommer att utdöma något vite.

– Så har jag uppfattat det, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!