Trafikverket vill ta bort rondellraketen

Raketen som i tisdags landade i en rondell får stå kvar för kommunen. I stället är det Trafikverket som kan sätta stopp för det senaste gerillakonstverket.

Rondellraketen är snart borta, enligt Trafikverket.

Rondellraketen är snart borta, enligt Trafikverket.

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholms kommun2020-01-03 10:37

Natten till i tisdags dök den upp – raketen i rondellen vid Burger king – och den står fortfarande kvar. Kommunledningen har ju vid tidigare "gerillakonstverk" deklarerat att dessa ska bort snarast. Men det gäller bara om de står på kommunal mark – och det gör inte raketen.

– Det är Trafikverkets mark. De får avgöra om de vill ha kvar verket. Vi gör ingenting förutom att informera Trafikverket, säger Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden.

På Trafikverket svarar projektledaren Mikael Lilja att man inte hur som helst får smycka cirkulationsplatser med konst.

– Ska man sätta upp något i vägområdet ska man ha ett tillstånd utfärdat av Trafikverket och det finns inte, kan jag ganska säkert säga.

Därmed ser rondellraketens tillvaro vid östra förbifarten ut att bli kortvarig.

– Den kommer garanterat att tas bort omgående, säger Mikael Lilja.

För att beviljas ett tillstånd ska konstverket bedömas utifrån trafiksäkerhetsaspekter. 

– Man ska inte bli allvarligt skadad eller dö om man kör rakt fram i en rondell. Konstverken får heller inte störa trafiken eller stjäla uppmärksamheten, säger Mikael Lilja.

Rondellraketen, tillverkad av hemlig konstnär, stod tidigare i Peab-rondellen i 14 år innan den togs ner i påskas. Konstnären säger sig ha hittat verket slängt i en slänt. Det stämmer inte, menar Anneli Hedberg.

– Raketen plockades bort av kommunen och förvarades på ett upplag i Mogetorp, den har inte varit slängd i skogen.

Anneli Hedberg säger att konstverket varit uppskattat.

– När raketen kom upp i Peab-rondellen var kommunen och Trafikverket eniga om att den stod på en bra plats. Men då var rondellen ny och buskarna små. Raketen togs bort när den skymdes av växtligheten.

Flera av de privata konstverk som tidigare tagits bort, har mer eller mindre varit en pik mot kommunen. Men Anneli Hedberg menar att det inte haft någon betydelse.

– Vi har inga synpunkter på konstverken, men vi har infört nya rutiner som säger att om konstverk placeras på kommunal mark utan tillstånd så tar vi bort dem.

Hittills har ingen konstnär begärt tillbaka sitt verk från kommunen, och nu flaggar Hedberg för att konsten kan få nytt liv.

– Vi har ju en tiggarflicka, ett stort rött hjärta och ett strykjärn. När vi får ihop ett gäng så kanske vi ställer ut dem – på en plats där de inte hindrar tillgängligheten eller stör trafiken.

Karta: Raketrondellen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!