Ny gerillakonst försvann snabbt

I fredags natt dök den upp, på måndagen var den borta. "En pik mot kommunen" säger konstnären bakom verket som blev kortvarigt i Talltullen.

Ett strykjärn fick symbolisera den anonyma konstnärens önskan om en slätare gräsmatta i Talltullen. Men gerillakonsten försvann snabbt.

Ett strykjärn fick symbolisera den anonyma konstnärens önskan om en slätare gräsmatta i Talltullen. Men gerillakonsten försvann snabbt.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholms kommun2019-10-07 12:08

Katrineholm har en historia av gerillakonst, alltså offentliga verk av anonyma konstnärer. Det senaste exemplet dök upp i fredags natt. Plötsligt hade nämligen Niklas Mularis körsbärsblomma i den ena Talltullsrondellen fått sällskap – av ett strykjärn.

– Jag tänkte att man måste snygga till lite emellanåt, det var lite skrynkligt där, säger den anonyma konstnären och syftar på konstgräsmattan som omgärdar körsbärsblomman, som har ett veck precis där strykjärnet placerades.

Syftet är att ge en pik till kommunen, som konstnären tycker missköter Niklas Mularis konstverk.

 – Mulari har ju gjort något fantastiskt vackert. Om man kostar på att göra det snyggt så borde man hålla det snyggt också. Det är absolut ingen skymf mot Mulari, säger konstnären.

Konstverket blev dock inte långvarigt i Talltullen. Redan på måndagen var det borta.

– Jag trodde nog att det skulle försvinna snabbt. Politiker har ju gått ut och sagt att allt som dyker upp ska tas bort snabbt, säger konstnären.

I somras, strax efter att tiggeriförbudet trätt i kraft, dök en silhuett av en sittande tiggare med mugg i handen upp utanför Systembolaget i Katrineholm. Även det ett verk av en anonym konstnär. Tiggaren togs snabbt bort.

– Det är inte kommunen som äger konstverket och vi anser inte att det tillför något, sa S-politikern Anneli Hedberg till tidningen då.

Strykjärnet är alltså borta. Men vecket på gräsmattan är kvar.

Karta: Talltullen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!