Efter krisen på akuten – undersköterskor rekryteras

Tre undersköterskor ska rekryteras till Kullbergska sjukhusets akutmottagning. "Det är självklart att vi måste rekrytera där det behövs", säger Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.

Inger Fredriksson (C), Mattias Claesson (C), Christoffer Öqvist (M) och Christer Sundqvist (M) är tydliga med att de värnar om Kullbergska sjukhuset.

Inger Fredriksson (C), Mattias Claesson (C), Christoffer Öqvist (M) och Christer Sundqvist (M) är tydliga med att de värnar om Kullbergska sjukhuset.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2024-01-18 16:45

Det har nu gått en vecka sedan personal slog larm om situationen på akuten/MIMA på Kullbergska sjukhuset. De berättade att ett tiotal undersköterskor saknas och att enhetscheferna har avsagt sig ansvaret för arbetsmiljön. 

Under torsdagsmorgonen träffade tidningen Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande, Mattias Claesson (C), regionråd, Christer Sundqvist (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande och Inger Fredriksson, gruppledare för Centerpartiet i Katrineholm.

Ingen av dem hade vetskap om situationen på Kullbergska förrän bomben briserade, i form av ett brev från vårdpersonal.

Har någon av er pratat med personalen på akuten/MIMA under veckan?

– Jag har haft mejlkonversation med sjuksköterskan Sara Karlsson Stjärnholm under veckan. Vi har kommit överens om att jag ska hitta ett förslag på datum då jag kan komma ut och vara med ett arbetspass, för att se hur de har det, säger Christoffer Öqvist.

– Vi skickade också ett gemensamt svar tillbaka, på det här brevet som skickades ut, säger Mattias Claesson. 

Efter att personalen slog larm har politikerna haft tät kontakt med hälso- och sjukvårdsdirektören Magnus Johansson. Under onsdagskvällen fick Christoffer Öqvist besked om hur krisen ska lösas.

– Kortsiktigt behöver de tre undersköterskor till akutmottagningen och två undersköterskor till slutenvårdsvårdsavdelningen, för att bemanna enligt nuvarande bemanningsmål, säger han.

Det är bemanningsenheten som har fått i uppdrag att rekrytera undersköterskorna.

– Därefter ska bemanningsmålen inom slutenvården på alla tre sjukhusen ses över, för att se om vi kan göra omlokaliseringar.

Innan rekryteringen är klar kommer akuten att få hjälp från undersköterskor på andra enheter på Kullbergska. Man täcker också upp med timanställda på vakanta platser.

undefined
Kullbergska sjukhuset, Katrineholm.

Politikerna säger att de värnar om Kullbergska sjukhuset och om personalen som jobbar där.

– Det finns inget parti som inte vill att sjukhuset ska vara kvar som det är och väl fungerande. Det är nästan bara löjligt att gå ut och säga att "mitt parti tycker att det är viktigt att vi har Kullbergska kvar", för det tycker alla, säger Christer Sundqvist.

– De rykten som har florerat, framför allt från Monica Johansson (S), att det här är ett led i att nedmontera och avveckla Kullbergska, det skulle jag vilja säga är ren lögn, säger Christoffer Öqvist.

– Det är ingen rekryteringsannons precis, säger Christer Sundqvist (M)

– Det är väldigt tydligt från oss i den styrande koalitionen i regionen Sörmland, att det inte finns några som helst planer på att minska verksamheten på Kullbergska eller att stänga akutmottagningen, fortsätter Christoffer Öqvist.

I mejlet från Magnus Johansson står också att läsa att den absolut sista utvägen är att minska bemanningen inom andra verksamheter, för att kunna bemanna akuten. 

Men det är mer som krävs för att sjukvården ska fungera. De påtalar bland annat att samarbetet mellan regionen och kommunen är viktig, för att människor ska kunna åka hem från sjukhuset. Det är också avgörande att vårdcentralerna fungerar.  

– Det är grunden. Man måste se till att inflödet av akutpatienter är de som ska vara på akuten, säger Inger Fredriksson. 

– Man ska åka till akuten om man har ett benbrott eller tryck över bröstet. Men inte om man har haft ont i öronen i tre veckor, säger Christoffer Öqvist.

– Vi pratar jättemycket om hur man på ett bra sätt ska vägleda människor i vården, så att de hamnar rätt, säger Mattias Claesson.

undefined
Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande.

Tidigare i veckan fick politikerna kritik för att man inte tar in vikarier när anställda är lediga för studier.

– Under pandemiåren, när staten kompenserade både regioner och kommuner med mycket statsbidrag så utökade vi också med många tjänster för att täcka upp behoven som var då. När vi nu ska gå tillbaka till normalläge ska inte alla tjänster som blir vakanta ersättas per automatik, för vi kan se att det finns större behov på andra ställen, förklarar Christoffer Öqvist.

Ni har också fått kritik för att "ni har tappat greppet". Känner ni att ni har gjort det?

– Absolut inte. Jag skulle säga att vi har mer koll nu än vad vi någonsin har haft, säger Christoffer Öqvist.

– Någonting som oroar oss är däremot de nya dygnsviloreglerna, alltså EU-kraven på dygnsvila, som börjar gälla den 1 februari. De riskerar att ställa till det betydligt mer än anställningsstoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!