Katrineholmaren Gunvor G Ericson blev regionpolitiker för Miljöpartiet på heltid 2004, när akuten på Kullbergska sjukhuset var nedläggningshotad. I dag är hon tillbaka i vården, som sjuksköterska på akuten i Katrineholm.
Tidningen har tidigare berättat att det saknas så mycket personal på akuten/MIMA att enhetscheferna avsagt sig ansvaret för arbetsmiljön.
– Jag är bestört. Det verkar som om de styrande politikerna har tappat greppet. Vi kan inte både ha hyrstopp och anställningsstopp om vi ska en god vård och samtidigt ha en bra arbetsmiljö. Det funkar inte, säger hon och fortsätter:
– Jag förstår att man inte kan anställa ny personal till nya tjänster. Region Sörmland har ju det största underskottet av alla regioner sett per invånare. Men när det blir vakanser måste man ju kunna anställa vikarier. Att be befintlig personal jobba övertid är dyrare och sliter på personalen, med risk att fler slutar.
– Det är ju hål i huvudet när man inte inser att om fyra undersköterskor försvinner så saknas det personal till massor av arbetspass i en verksamhet, som redan har vakanser.
Gunvor G Ericson konstaterar att patienttrycket på akuten har ökat betydligt de senaste tjugo åren. Det beror bland annat på att människor blir allt äldre och lever längre.
– Men kommunen har exempelvis inte byggt ut korttidsplatserna tillräckligt. Förtvivlade anhöriga som inte orkar vårda sin partner skickar därför sin make eller maka till akuten för att få hjälp.
– De här människorna är vårdkrävande och behöver en vårdplats, men vi har inga vårdplatser. Sängar och lokaler finns, men inte personal.
Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland, sa i fredags att det pågår flera insatser för att lösa situationen på akuten/MIMA.
"Förändrade bemanningsmål, fler medarbetare till Kullbergska från vår egen interna bemanningsenhet och översyn av scheman är några av de åtgärder som vi arbetar med i flera av våra verksamheter", sade han då.
– Det är väl bra att man satsar på bemanningspoolen. Men den är ju till för att täcka upp för tillfälliga luckor. Här handlar det ju om studievikariat på minst två-tre år. Då är det högst rimligt att man tar in vikarier, säger Gunvor G Ericson.
Hon menar att det här är inget nytt.
– Våra chefer har vetat om att det skulle bli så här och man har påtalat det uppåt. Jag upplever att politikerna inte tar sitt ansvar. Man trycker ner det i tjänstemannaorganisationen och säger "se över bemanningsmålen". Det betyder i klarspråk "se om ni kan jobba med färre personer under vissa tider på dygnet".
"Det är en allvarlig situation som medarbetarna vittnar om och vi måste snabbt hitta lösningar och vidta flera åtgärder för att förbättra den", sade regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M), när tidningen pratade med honom i fredags.
Gunvor G Ericson och ordförande i Miljöpartiet har nu skickat brev till de fackliga organisationerna och hoppas på en träff med dem.
–Vi måste lösa vårdens problem tillsammans med de fackliga organisationerna.
Enligt Gunvor G Ericson har vissa fack fört fram ett förslag om sänkt arbetstid, till 80 procent med 90 procent lön och 100 procent pension. Det tycker hon är ett bra förslag, som skulle kunna locka fler till vården.
– Men det har den styrande majoriteten inte nappat på, säger hon.