Under torsdagens kallades personalen på akuten och MIMA, det vill säga medicinsk intermediärvårdsavdelning, till en extrainsatt arbetsplatsträff. Där fick de veta att enhetscheferna på akuten avsäger sig arbetsmiljöansvaret för medarbetarna. Vårdpersonalen stöttar dem till hundra procent.
– De har gjort allt de kan. Nu känner de att de inte längre kan ta ansvar för arbetsmiljön och lämnar över det ansvaret till sin chef, säger Sara Karlsson Stjärnholm, sjuksköterska på akuten.
Personalen på akuten/MIMA känner nu stor oro inför vad som kommer att ske framöver.
– Från och med måndag försvinner ytterligare undersköterskor från oss, för att de ska börja plugga. Det innebär att vi får ännu fler vakanser än vad vi redan har, säger Erika Karlsson, undersköterska.
Efter regionens anställningsstopp har hon och hennes kollegor arbetat många extrapass.
– Den där dygnsvilan som vi ska ha överskrids hur mycket som helst, säger hon.
I dag saknas fyra heltidstjänster, plus de sex som är lediga, för bland annat studier.
– Man kan ansöka om dispens. Men om den beviljas ska bemanningsenheten i regionen stå för bemanningen och i den finns det inga undersköterskor, säger Sara Karlsson Stjärnholm.
– Det där mötet kändes verkligen som ett slag i magen. Det finns inget mer att göra, fortsätter hon.
– De sparkar på någon som redan ligger. Vi jobbar redan extra. Nu är meningen att vi ska jobba ännu mer extra, säger Erika Karlsson.
Madicken Swärd konstaterar att fler patienter söker vård i dag. Vid ett tillfälle förra veckan hade akuten 36 patienter, till sina 16 rum.
När personalen blir färre måste prioriteringen bli ännu hårdare.
– Det är inte möjligt att upprätthålla verksamheten på akutmottagningen/MIMA under dessa förhållanden. Vi kommer att tvingas prioritera bort sådant som basal omvårdnad. Det kommer att ta längre tid att få en fika, att få hjälp till toaletten eller att få sitt ben gipsat. Vi får skjuta undan sådant när det är ett stort tryck, för att vi behöver prioritera fria luftvägar, säger Sara Karlsson Stjärnholm.
Trion anser att anställningsstoppet inom regionen måste bort.
– Man kan aldrig ta bort en yrkeskategori i vården. Man kan inte ensam ta hand om all omvårdnad, alla medicinska åtgärder, all dokumentation och kommunikation. Vi behöver våra undersköterskor, vi kan inte göra vårt jobb utan dem, säger Sara Karlsson Stjärnholm.
– Det här är ett rop på hjälp, säger Madicken Swärd.