Sundqvist slår näven i bordet efter nya överklaganden

Detaljplanen för Luvsjön har överklagats på nytt. Christer Sundqvist (M) är märkbart irriterad och tycker att rätten till att överklaga bör nekas om det inte finns rimliga skäl. "Nu kan nästan vem som helst överklaga och fördröja bara för att bråka", säger han.

Christer Sundqvist (M) ser rött när det gäller nya överklaganden för den fjärde etappen av Luvsjön.

Christer Sundqvist (M) ser rött när det gäller nya överklaganden för den fjärde etappen av Luvsjön.

Foto: Stina Järperud och Emma Eriksson

Katrineholm2023-01-19 11:58

För åtta år sedan fick samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att utreda en ny etapp av Luvsjön, den fjärde i ordningen. Men någon ny detaljplan har det ännu inte blivit. Det har Sjöholm-Krämbols samfällighetsförening och några grannar satt stopp för.

De har överklagat detaljplanen flera gånger. Vid det första tillfället upphävde mark- och miljödomstolen planen med hänvisning till att frågan om odlingsmark inte hade utretts tillräckligt. Kommunen gjorde därför en lokaliseringsutredning, som kom fram till att inga andra områden i närheten var byggbara. Planen godkändes därefter på nytt av det politiska styret, men överklagades igen.

Även då sa mark- och miljödomstolen nej, men med en ny motivering. Domstolen ansåg att det fanns brister i underlaget för hur skyddade arter i området kommer att påverkas. Samfällighetsföreningen hade anfört att Lillsjön utgör häckningsplats för vilda fågelarter. En naturvärdesinventering hade gjorts, men inkluderade ingen inventering av vilda fågelarter.

undefined
Mark- och miljödomstolen finns på flera håll i landet, bland annat i Nacka tingsrätt.

Förra året tog därför kommunen fram en så kallad artskyddsutredning. Den visade att det finns 130 arter i området, men att de inte utgör ett förbud mot att godkänna detaljplanen. I mitten av december antogs planen återigen av kommunfullmäktige.

Nu har kommunen stött på patrull igen. Både samfällighetsföreningen och grannarna till exploateringsområdet, som ligger utmed vägen från Värmbol upp mot före detta Sjöholms skola, har på nytt valt att överklaga detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

Samfällighetsföreningen hänvisar helt och hållet till sina tidigare yttranden, trots att kommunen har bemött synpunkten om att Lillsjön skulle utgöra häckningsplats för vilda fågelarter.

Även grannarnas nya överklagan följer i huvudsak det som har framförts i tidigare yttranden. Det handlar bland annat om att kommunen inte uppför den fjärde etappen i det område som föreslogs i kommunens översiktsplan för 2030.

Christer Sundqvist (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, tycker att det vore märkligt om mark- och miljödomstolen tar upp ärendet för ny prövning.

– Eftersom de som har överklagat främst hänvisar till det som har framförts tidigare, kan man fundera på om domstolen väljer att ta upp ärendet till prövning över huvud taget. Jag anser att vi redan har besvarat alla synpunkter på ett bra sätt. 

undefined
Christer Sundqvist (M).

Att detaljplanen skjuts fram ytterligare ser han som problematiskt.

– Vi behöver villatomter att bygga på om vi ska få fler barnfamiljer att flytta hit. Därför tycker jag att det är tråkigt att man hindrar utvecklingen av stan på det här sättet. När det överklagas tar det extra lång tid och det har redan tagit massor av år.

Christer Sundqvist tycker att regelverket kring överklagandeprocesser ska ses över.

– Naturligtvis ska det vara okej att överklaga om man har en rimlig anledning. Men nu kan nästan vem som helst överklaga och fördröja bara för att bråka, utan att det finns rimliga skäl. Sen ska vi komma ihåg att de här överklagandena ska hanteras av domstol, vilket kostar massor av skattepengar. Att överklaga borde vara belagt med en avgift, säger han. 

Kommunen hoppas att mark- och miljödomstolen ska lämna besked senast till sommaren.

Mark- och miljödomstolen

Vid mark- och miljödomstolen handläggs miljömål, fastighetsmål och mål rörande plan- och bygglagen samt vattentjänstlagen. 

Här hanteras bland annat frågor om tillstånd till miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet. 

Domstolen överprövar också beslut från länsstyrelser, kommuner och lantmäteriet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!