Bostadsplanerna vid Luvsjön ska prövas på nytt

Trots flera bakslag fortsätter kommunen sin kamp för ett nytt bostadsområde vid Luvsjön. "Målsättningen är att detaljplanen ska vinna laga kraft under nästa år", säger planarkitekten. Miljöpartiet är däremot fortsatt negativt inställt till planerna.

Kommunen tänker inte ge upp planerna på nya villor och flerbostadshus vid Luvsjön. William Rytterström är planarkitekt i ärendet.

Kommunen tänker inte ge upp planerna på nya villor och flerbostadshus vid Luvsjön. William Rytterström är planarkitekt i ärendet.

Foto: Stina Järperud/arkiv och privat

Katrineholm2022-10-31 21:05

Redan 2015 gavs samhällsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att gå vidare med nästa etapp av exploateringen av Luvsjön. Det handlar om området väster om den mest förtätade villabebyggelsen i Luvsjön, utmed vägen från Värmbol upp mot före detta Sjöholms skola. 

Sedan har det minst sagt gått troll i planerna på nya bostäder. 

Detaljplanen har överklagats flera gånger och första gången upphävde mark- och miljödomstolen den med hänvisning till att frågan om odlingsmark inte hade utretts tillräckligt. Domstolen ansåg att jordbruksmark inte fick tas i anspråk om inte alla andra områden hade uteslutits. Kommunen gjorde därför en lokaliseringsutredning, som kom fram till att inga andra områden i närheten var byggbara. 

Planen godkändes på nytt av det politiska styret, men överklagades igen. Även denna gång sa mark- och miljödomstolen nej, men med en ny motivering. Domstolen ansåg att det fanns brister i underlaget för hur skyddade arter i området kommer att påverkas.

Sjöholm-Krämbols samfällighetsförening hade anfört att Lillsjön utgör häckningsplats för vilda fågelarter. En naturvärdesinventering hade gjorts, men inkluderade ingen inventering av vilda fågelarter. Det fick kommunen att återigen tänka om i oktober förra året. 

I år har därför en artskyddsutredning tagits fram. Den visar att det finns 130 arter i området, men att de inte utgör ett förbud mot att godkänna detaljplanen. 

– Det finns skyddade fågelarter i området, men det finns lämpliga biotoper, alltså omgivningar, på andra platser där arterna kan häcka. Därför påverkar detaljplanen inte arterna negativt, säger William Rytterström, planarkitekt vid samhällsbyggnadsförvaltningen. 

Nu hoppas kommunen att mark- och miljödomstolen vid ett eventuellt tredje överklagande inte ska hitta några nya brister i materialet. 

– Bygg- och miljönämnden har nyligen godkänt förslaget och nästa steg är att planen ska antas av kommunfullmäktige. Målsättningen är att den ska vinna laga kraft under nästa år, säger William Rytterström.

Miljöpartiet reserverade sig mot förslaget. Partiet skriver så här:

"I stället för att ta skogs-, natur- och jordbruksmark i anspråk för exploatering, vill vi se en bostadspolitik som i större utsträckning använder mark som redan är tagen i anspråk."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!