Under 2012 drog ett projekt igång där man började titta på hur Stortorget i Katrineholm skulle kunna göras om. Kommunen ville få in nya funktioner i torgytan som skulle bidra till mer liv och rörelse på torget. På den vägen presenterade företaget Sweco ett förslag 2012/2013 på hur torget i framtiden kunde se ut.
Deras idé var att torgets mitt skulle vara öppen för att ge plats åt spontana händelser. Men torgets ytterkanter skulle aktiveras mer med sociala aktiviteter. Det skulle finnas sluttande gräsytor med sittmöjligheter längs Köpmangatan, en liten träddunge i torgets västra del och mitt på torget en vattenspegel med utrymme för lek. Dessutom ville man flytta arkaden, som i dagsläget står längs Fabriksgatan, till att stå parallellt med gången till Lövatunneln.
I Swecos förslag fanns också en idé om en byggnad som skulle rama in torget. 2014 genomfördes en arkitekttävling för hur den byggnaden, som skulle fungera som Katrineholms landmärke, kunde se ut. Den 11 juli samma år hade totalt 135 tävlingsbidrag kommit in och det vinnande bidraget blev ”Klädd till fest” som tagits fram av Kontoret arkitekter Malmö AB.
Betonghuset, som skaparna beskrev som ett "skimrande landmärke", skulle ha en guldig fasad gjord av metall. Byggnaden skulle ha rum för få, men välplanerade lägenheter och ett gemensamt växthus.
Förslaget visade sig senare bli för dyrt att genomföra.
– Egentligen sågar vi förslaget och säger att de får rita om, sa Ingmar Eriksson, vd för KFAB, till tidningen i december 2014.
Kommunen skrev i stället markanvisningsavtal med Tegelstaden bygg. Byggherren valde att tillsammans med White arkitekter ta fram ett nytt förslag, som till färgen påminner om det tidigare förslaget. Resultatet blev en långsmal byggnad i guldgul färg med fem våningsplan och takterrass. Ett hus som av katrineholmarna kommit att kallas för "guldhuset".
De båda förslagen fick kritik för att inte passa in i stadsmiljön, både av katrineholmare och Sörmlands museum. Länsstyrelsen Södermanland har också haft flera skarpa åsikter gällande torgmiljön och riksintresset. En debatt om huruvida Stortorget ska bebyggas eller inte har pågått länge, och den har varit livlig. Flera oppositionspartier har velat sätta stopp för bygget, men har inte fått gehör.
Precis som det första förslaget blev det aldrig något guldhus. Hösten 2022 presenterade kommunen och Tegelstaden, som återigen tagit hjälp av White arkitekter, ett nytt förslag som nu blir verklighet.
Det nya flerbostadshuset är i vit puts med grönglaserat tegel. Husets höjd mot torget ändrades från 23 meter till 19,5 meter, och bara 40 procent av stationssidan får vara 23 meter hög.
Huset kommer rymma 36 lägenheter uppdelade på fyra våningar, varav nio på varje plan. Tvåorna kommer vara på runt 50 kvadratmeter, treor på runt 80 och fyror på 86. Varje lägenhet kommer att ha en terrass i söderläge, alltså mot torget. Längst upp blir det takterrass med pergola. Det är också på taket som en del av arkaden, som nu ska rivas, kommer få nytt liv.
– Vi kommer att återvinna nästan varenda pinal. Takbågarna kommer vi att ha uppe på terrassen och armaturerna funderar arkitekten på att använda på huset, berättade byggherren Rune Tegelstaden för tidningen i december 2023.
Tio år tog det. 2024 påbörjas bygget av det omdebatterade torghuset.