Länsstyrelsen och Sörmlands museum kritiserar torghuset

Stortorgets karaktär förvanskas, fasaden riskerar att likna miljonprogramsområden och riksintresset skadas påtagligt. Planerna på ett guldhus på torget får nu stark kritik från både länsstyrelsen och Sörmlands museum.

Synpunkterna på det planerade guldhuset är många. Länsstyrelsen och Sörmlands museum kritiserar många delar av förslaget i skarpa ordalag.

Synpunkterna på det planerade guldhuset är många. Länsstyrelsen och Sörmlands museum kritiserar många delar av förslaget i skarpa ordalag.

Foto: White arkitekter

Katrineholm2022-02-02 17:02

Att många katrineholmare ogillar tanken på ett stort guldfärgat hus på Stortorget framgår tydligt, inte minst på tidningens insändarsidor.

Förslaget har nu varit ute på granskning, vilket innebar att såväl privatpersoner som olika instanser fått möjlighet att tycka till. Förslagen kommer att sammanställas och ligga till grund för det fortsatta arbetet med detaljplanen. Men tidningen kan redan nu presentera några av synpunkterna.

undefined
För stort, för högt och med fel material. Det är några av länsstyrelsens och Sörmlands museums synpunkter på planerna på ett hus på torget.

Bortsett från åsikterna från privatpersoner, kommer de största invändningarna från länsstyrelsen och Sörmlands museum.

De är eniga om att huset som planeras är för stort, för kompakt och för högt. Dessutom avviker det för mycket från stilen på övrig bebyggelse kring torget. De är också kritiska till kvaliteten på materialen.

Länsstyrelsen ställer en rad krav för att godkänna detaljplanen. De bedömer att den föreslagna höjden och gestaltningen av byggnaden kommer att skada riksintresset påtagligt. De menar att det är olyckligt att de kvaliteter som fanns i det ursprungliga förslaget har valts bort av kostnadsskäl. "Som byggnaden föreslås utformas kommer den att uppfattas som en monoton volym som riskerar att dominera över intilliggande kulturhistoriskt värdefull bebyggelse och förvanska Stortorgets karaktär", skriver länsstyrelsen. Dessutom anser de att siktlinjer och kontakten med järnvägsområdet delvis går förlorad. 

Länsstyrelsen tycker också att bullerutredningen är bristfällig, att riskutredningen för farligt gods behöver uppdateras, att det saknas planer för lek- och rekreationsytor och att det bör tas fram en flyghinderanalys eftersom fastigheten är så hög.

Slutligen menar länsstyrelsen att den nya byggnaden inte tar tillräcklig hänsyn till stads- och landskapsbilden, kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan. Inte heller tillgodoses kraven på god form-, färg- och materialverkan.

undefined
Sörmlands museum är en av instanserna som lämnat in ett yttrande om det planerade bygget på Stortorget.

Sörmlands museum har liknande synpunkter. De menar att det ursprungliga förslaget, där nockhöjden var 21 meter, var för högt. Nu föreslås byggnaden bli 23 meter. De vill återigen framföra att detta är för högt. De menar att det 21 meter höga Framtidenhuset utgör ett undantag från övrig bebyggelse, där exempelvis Pionen är 17 meter och godsmagasinet 12 meter högt.

"Volymen av den nya byggnaden är anmärkningsvärd" skriver Sörmlands museum och håller inte alls med om formuleringen i planbeskrivningen, som säger att byggnaden "samspelar med befintlig bebyggelse i höjd, längd och bredd". Museet kritiserar att byggnaden avviker från torgets övriga utseende och accepterar inte argumentet att där redan i dag finns många byggnader av olika stil.

De ifrågasätter också husets fasad. "Är verkligen en guldfärgad plåtfasad anpassad till platsen och den omgivande bebyggelsemiljön där byggnaderna genomgående har putsade fasader", undrar museet retoriskt. "En farhåga är att det föreslagna fasadmaterialet kommer att åldras lika osmickrande som många plåtbeklädda miljonprogramsbyggnader" står det vidare.

undefined
Sörmlands museum undrar vad som kommer att hända med arkaden, som enligt dem är ett fint exempel på postmodernism och väl anpassad till omgivningen.

Sörmlands museum undrar också vad som ska hända med arkaden som finns på platsen i dag. De tycker att den är ett fint exempel på postmodernism som är anpassat till miljön gällande volym och höjd. Tidigare fanns ett förslag att flytta arkaden till att ligga vid nedgången till spåren, detta tycker museet inte var helt fel.

Huset på Stortorget

Tanken på ett nytt hus på Stortorget har funnits i många år. Förslaget "Klädd till fest" togs fram i en tävling 2014 och skulle stå klart 2019. Men byggnaden blev för dyr för kommunens budget, och såg aldrig dagens ljus. Kommunen skrev i stället markanvisningsavtal med Tegelstaden som i april i fjol presenterade en långsmal byggnad i guldgul färg med fem våningsplan och takterrass. Den nya detaljplanen var ute på granskning mellan 16 december och 20 januari.

Karta: Här planeras huset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!