Emma Dahl har i över tio år varit engagerad för de hemlösa i Katrineholm och 2019 startade hon föreningen Hemvist. Föreningen har delat ut mat vid stationen tre dagar i veckan, främst till de hemlösa, men också till andra som levt i fattigdom och utsatthet.
– Det kan komma människor som bor i akutboende, men alla är medvetna om i vilken ordning vi lämnar ut maten till. De helt hemlösa har fått först. De som har bostad får vänta lite och det har de gjort med glädje. Det har aldrig varit tjafs.
Föreningen har också hjälpt till med myndighetskontakter, som att följa med på möte med socialtjänsten, varit kontaktpersoner i dialogen med Skatteverket, hjälpt till att intyga identiteten för dem som saknat id-kort, kunnat bistå om någon velat ha skuldrådgivning, samt med praktisk hjälp, som ytterkläder, glasögon, ryggsäckar.
Ofta har kontakten med de hemlösa inletts just vid matutdelningen och vid kaffet, som fungerar som en bro till samtal och förtroenden.
– De hemlösa har lärt känna oss och lärt sig att lita på oss. De börjar berätta att skorna gått sönder, att jackan blev stulen, att vantarna är trasiga.
Parallellt med de praktiska hjälpinsatserna har föreningen arbetat för att Katrineholms hemlösa ska få någonstans att vara på dagarna.
– En värmestuga, ett vardagsrum. Vi har försökt på alla möjliga sätt.
Tidningen har skrivit om föreningens strävan tidigare, där Hemvist försökt få kommunens hjälp att dra igång daglig verksamhet för hemlösa. Det har dock varit svårt, delvis för att kommunen vill kunna ställa vissa krav, som drogfrihet eller nykterhet, alternativt motivation för att ta emot hjälpinsatser.
"Jag har svårt att se att kommunen skulle upplåta en lokal för verksamhet där vi inte har någon form av krav på individerna, som kommer dit. Vi vill att vår personal ska ha möjlighet att nå fram till individerna, att man är öppen för den typen av stöd och samtal, för den hjälp vi har att erbjuda", sa Johan Söderberg, kommunstyrelsens ordförande, tidigare i år.
Emma Dahl tycker att det känns som att kommunen saknar intresse.
– De säger att den här gruppen inte söker hjälp själva. Men det är inte så konstigt. De har kanske ingen telefon, inget id-kort. Missbruk och psykiska problem finns också, inte hos alla, men hos en del. Man kan ha jättesvårt att förstå reglerna. Man kanske får akutplats, men har inte förstått reglerna och så åker man ut. Så fortsätter den negativa spiralen.
Men nu har svårigheterna för föreningen Hemvist lett till att föreningen läggs som vilande från årsskiftet. Det främsta skälet, säger Emma Dahl, är dock brist på frivilliga krafter.
– Till slut tar det stopp. Jag kommer att fortsätta försöka ge de hemlösa kläder. Men matutdelningen kommer att upphöra. Vi behöver vara minst sex volontärer. Alla kan inte varje vecka, så egentligen behövs kanske åtta volontärer. Nu är vi fem-sex stycken, men bara tre-fyra kan varje vecka. Jag tror vi skulle kunna få det att gå runt om vi var fler, säger hon.
Hon hoppas fortfarande att föreningen ska kunna fortsätta, även efter nyår, att vilobeslutet inte ska behöva genomföras.
– Kanske artikeln i tidningen kan leda till att några fler engagerar sig, säger Emma Dahl.
Den som är intresserad av att hjälpa till kan kontakta föreningen Hemvist via deras Facebook-sida.