Socialtjänsten i kommunen arbetar med de hem- och bostadslösa, som ofta är hänvisade till väntsalen på tågstationen.
– Boendepedagoger från oss är där nästan dagligen och träffar dem, men de kommer även till oss om de önskar stöd. Ibland löser vi situationen för dagen, ibland för en vecka, ibland längre tid, säger Linda Qvarnström, avdelningschef på socialförvaltningen.
Socialtjänsten driver ett akutboende med några platser, där man kan få sova om alternativet är att sova ute. I akutboendet är det inte krav på nykterhet, men man måste komma och hämta nyckeln inom en viss tid. Akutboendet är sällan fullt, säger Linda Qvarnström.
Man kan hyra bostad, med socialtjänsten som kontraktsinnehavare, men det kräver att man har en vårdplan, med det stöd som behövs, för att personen ska klara kraven för att så småningom kunna stå på kontraktet. Det kan handla om stöd runt missbruket.
Linda Qvarnström vill inte säga att gruppen hemlösa är generellt svår att arbeta med, men konstaterar att det krävs viss motivation till förändring.
– Att bara ha ett boende utan motivation att förändra något blir svårt. Vi ser ofta att man faller tillbaka i gamla mönster och blir av med boendet till slut. Vi vill att de tar emot stöd. Ibland beviljar vi placering på behandlingshem för att bryta missbruk, och då är det lättare att arbeta för att de har ett boende när de kommer hem.
Socialtjänsten i Katrineholm driver ingen daglig verksamhet för hemlösa.
– Vi har inga villkorslösa insatser. Vi har svårt ha personer som är påverkade i våra verksamheter, säger Linda Qvarnström.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), är inne på samma linje som Linda Qvarnström.
– Ibland saknas kanske motivationen som behövs för att ta del av våra insatser. Jag vet att många, kanske inte just här, men generellt, tar steg på vägen och kanske går igenom olika former av behandling, kommer till egen bostad, men faller tillbaka och blir vräkta, är tillbaka i hemlösheten.
I Katrineholm, säger Johan Söderberg, finns mellan fem och åtta hemlösa och han säger att kommunen lägger stora resurser och insatser på gruppen.
– Klart är, att det finns människor i Katrineholm som inte har en fast bostad där de kan sova varje natt. En del kan ha vänner eller familj där de kan sova ibland, men annars är de hänvisade till kommunens stöd eller frivilliga insatser.
Kommunen har akutboendet, utan krav på nykterhet.
– Men för att vi som kommun ska komma vidare och stötta personerna att komma ur problematiken, måste det finnas motivation. Det kan ta lång tid, men viljan att komma ur situationen måste finnas där.
Han har läst de senaste dagarnas artiklar, där de hemlösa och föreningen Hemvist vill ha en lokal att vara i.
– Jag såg att polisen tycker att deras insatser på stationen inte är långsiktiga. Men en lokal är kanske inte heller någon långsiktig lösning. Långsiktiga lösningar måste vara att hitta vägar för att bryta hemlösheten, säger han.
Inom kort ska socialförvaltningen och föreningen Hemvist träffas och diskutera.
– Vi får titta på vad det finns för möjligheter att samverka. Men jag har svårt att se att kommunen skulle upplåta en lokal för verksamhet där vi inte har någon form av krav på individerna, som kommer dit. Vi vill att vår personal ska ha möjlighet att nå fram till individerna, att man är öppen för den typen av stöd och samtal, för den hjälp vi har att erbjuda.