Långa kalla dagar för Katrineholms hemlösa

Vänthallen på stationen, biblioteket, tillbaka till stationen. För Katrineholms hemlösa gäller det att försöka hålla sig i värmen under vinterdagarna. Förhoppningen är att få en lokal att vara i.

Hemlöse Kjell och föreningen Hemvists initiativtagare Emma Dahl i väntsalen på stationen, där Kjell ofta sitter på vintrarna.

Hemlöse Kjell och föreningen Hemvists initiativtagare Emma Dahl i väntsalen på stationen, där Kjell ofta sitter på vintrarna.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2022-02-08 17:02

I ett hörn av väntsalen i stationshuset sitter Kjell. Han har varit med i tidningen förut, och berättat om sin situation, med alkoholmissbruk i perioder sedan han var i tidiga tonåren. 

– Jag har missbrukat alkohol sedan jag var 12 år. Det har gått i vågor. Jag var helt drogfri åren 2005-2015, men då var jag arbetsnarkoman i stället, säger han. 

undefined
Hemlöse Kjell berättar om sitt missbruk av alkohol, som gått i perioder sedan han var barn.

Han är både bostadslös och hemlös. 

– I natt sov jag ute. Jag hann inte hämta nyckeln, säger han. 

För att få plats på socialtjänstens akutboende ska han ringa en viss tid och nyckeln ska hämtas klockan 15:45. Kjell hann inte dit efter ett inbokat besök hos socialen. 

För någon vecka sedan var de fyra stycken som sov på en toalett i centrum. De fick ligga tätt tillsammans för att hålla värmen, berättar han. Men också dagarna går åt till att hitta någonstans att vara. 

undefined
Emma Dahls vision är ett vardagsrum för de hemlösa. "En lokal, där man inte behöver vara rädd, inte behöver se sig om hela tiden", säger hon.

– Jag är ute och går. Det gäller att hålla värmen, hålla tempot uppe. Jag brukar vara här på stationen och värma mig. På biblioteket, säger Kjell. 

Emma Dahl engagerade sig i de hemlösa för omkring tio år sedan, efter att hon hittat en hemlös kvinna i sin källare. För drygt två år sedan startade hon föreningen Hemvist i Katrineholm, som arbetar för att de hemlösa ska få en lokal att vara i. 

– Det finns mellan fem och åtta öppet hemlösa i Katrineholm, lite beroende på hur de rör sig. Det finns också ett mörkertal. Antalet bostadslösa är mellan 15 och 20, men de sover hos någon ibland, de är inte öppet hemlösa hela tiden, säger hon. 

undefined
Emma Dahl engagerade sig i de hemlösa i Katrineholm för omkring tio år sedan. För ett par år sedan startade hon föreningen Hemvist.

Ungefär åtta av de hem- och bostadslösa tillbringar mycket tid på stationen. Ibland blir det stökigt, högljutt. 

– Det låter illa ibland. Om en av er skriker åker alla ut. Men som nu, när det är lugnt och fint, nu åker ju inte du ut, säger Emma Dahl till Kjell. 

Emma Dahls och föreningens idé och önskan är att ha en lokal, ett vardagsrum för de hemlösa. Där skulle föreningens matutdelning kunna ske, som nu sker utanför stationen tre dagar i veckan. 

– En lokal, där man inte behöver vara rädd, inte behöver se sig om hela tiden, säger hon.  

Problemet är pengar. Hemvist är en ideell förening, som kan stå för elen, men som inte har råd att betala hyra för lokalen. 

– Det skulle inte kosta kommunen särskilt mycket. Många lokaler står tomma, säger Emma Dahl. 

Hon tänker sig något liknande det, som Stadsmissionen bedriver i båda Eskilstuna och Nyköping. Där finns det dagverksamhet och härbärgen. 

– I Nyköping har vi över 1 000 besök i månaden på dagverksamheten och härbärge för åtta män och två kvinnor. På dagverksamheten får de gröt och kaffe och kan köpa smörgås till självkostnadspris. Vi erbjuder tak över huvudet, vi spelar pingis, ser på tv, läser tidningar, säger Marika Eklund, verksamhetschef för Stadsmissionen i Eskilstuna och Nyköping. 

undefined
Verksamhetschef Marika Eklund arbetar med Stadsmissionens dagverksamheter och härbärgen i Eskilstuna och Nyköping.

Det är inte krav på nykterhet på verksamheterna. Stadsmissionen har avtal med kommunerna, där verksamheten finns. Det betyder att kommunen tar vissa kostnader och också att Stadsmissionen kan erbjuda de hemlösa samtal med handläggare i kommunen, eller hjälp med sådant som skuldrådgivning eller IT-stöd – hjälp att skaffa bank-id till exempel. 

Just nu finns inga planer på att starta något liknande i Katrineholm, men behovet finns, konstaterar Marika Eklund, och om kommunen vill skulle det kunna diskuteras. 

– Vi skulle kunna dra igång något i framtiden i Katrineholm. 

5 900 akut hemlösa

Den som är akut hemlös saknar tak över huvudet. Hit hör uteliggare, personer som sover i hissar eller i bilar. Cirka 5 900 personer är akut hemlösa, enligt Socialstyrelsens mätning 2017. 

Den som vårdas på sjukhus, på institution eller i kriminalvården, men utan någonstans att ta vägen efter vårdtiden eller fängelsetiden räknas också som hemlös, men inte akut. 

Även den som bor någonstans tillfälligt, utan eget kontrakt, räknas som hemlös av Socialstyrelsen. 

Källa: Boverket 

Karta: Katrineholms järnvägsstation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!