I flera decennier var Hans G Winberg tongivande i debatten kring centrumhandeln, både som Belas butiksägare och drivkraft i såväl Centrumföreningen som Köpmannaföreningen. Mellan 1981 och 2017 drev han modebutiken tills han lämnade över stafettpinnen till nuvarande ägare.
Med ett fortsatt brinnande engagemang för Katrineholms centrumhandel reagerar Winberg kraftigt mot vad han anser är ett centrum som är på väg att dras isär.
– Det är en knölig situation och det är inte specifikt bara för Katrineholm. Historiskt sett har marknaden i Katrineholm löst det på egen hand sedan stadens begynnelse, men de sista tio åren har det blivit hack i kurvan. Man måste hantera det här läget på ett nytt sätt. Man kan inte förvänta sig att butiks- och fastighetsägare ska lösa det själva, säger han med skärpa i rösten.
Winberg menar att det tagits strategiska felbeslut som lagt krokben för centrumhandelns utveckling. Enligt honom kom den stora smällen efter Axelssons konkurs 2020.
– Butiken vid Strömplan var navet i detaljhandeln och styrde kundströmmarna mot Köpmangatan och galleriorna. Den hade en oerhört stor betydelse för hela centrumhandeln. Jag vet att det fanns flera aktörer som ville ta över lokalen, men det var enklare för fastighetsvärden att få ut en högre hyra av Statens servicecenter.
Servicecentret flyttade in i Axelssons tidigare lokaler våren 2021.
– Med det ströp man pulsådern och nu börjar vi se effekterna. Köpmangatan har alltid varit det stabila navet i handeln i modern tid, men på kort tid har den blivit väldigt öde. Hemtex och blomsterhandeln är redan borta och i år flyttar Bela till torget efter över 85 år på samma adress.
Winberg tycker att kommunen i allmänhet och ansvariga tjänstemän i synnerhet behöver intressera sig betydligt mer för centrumhandelns dilemma.
– Man behöver ha en utarbetad strategi, men det har varit väldigt tyst från kommunens sida. Jag tycker att man har klarat balansen och hållit rågången mellan Lövåsens handelsområde och centrumhandeln, men det behövs tydliga insatser i centrum. Kommunen hänvisar alltid till att de inte kan påverka vilka hyresgäster som fastighetsägarna tar in, men jag påstår att man visst kan det om man arbetar på rätt sätt, säger han.
Hans G Winberg menar att det blivit ett ojämlikt maktförhållande med två stora externa fastighetsägare i spetsen.
– Maktbalansen behöver jämnas ut. Här krävs oortodoxa metoder och hårdhandskar. Särskilt när det gäller principiellt viktiga lokaler, tidigare Axelssonlokalen är ett typexempel.
Den lokala förankringen är av största vikt, enligt Winberg.
– Fastighetsägarna spelar en viktig roll och det är en klar fördel om de har lokal anknytning. Tyvärr är det så att de tunga delarna av fastighetsbeståndet i centrum administreras av externa fastighetsägare. Det är inte unikt för Katrineholm, Eskilstunas centrum är totalt demolerat, mycket på grund av internationella fastighetsägare. Även där har kommunen varit för passiv.
Han uppmanar nu kommunen att verkligen tänka över situationen, inte minst utifrån det planerade Triangelområdet.
– Jag tycker att satsningen på Triangelområdet är både spännande och intressant. Problemet är bara att den främsta transportsträckan dit håller på att dö av. Handeln lämnar en allt ödsligare Köpmangata och drar sig mot västra delen av torget.
Tidningen kommer att fortsätta bevaka centrumhandeln ur olika vinklar.