Det ska bli 26 rad- och parhus, vart och ett på 117 kvadratmeter, i Bokloks regi i Forssjö. Men försäljningen kan beskrivas som trög.
– Nej, ingenting är sålt eller bokat, men vi har flera bra diskussioner med spekulanter, säger Andreas Melén, affärsutvecklare för Boklok.
Han tror, att hade de planerade husen lagts ut till försäljning för ett år sedan, hade de gått åt i rasande takt.
– Vi tror att kunderna efterfrågar det här, men just nu är kunderna försiktiga. Det går mer trögt än vi önskat, men på längre sikt kommer husen att säljas.
Höjda räntor, elräkningsskräck och osäkerhet om vad vinterkylan egentligen kommer att kosta husägare, tror Andreas Melén är orsaken.
– Det är energisnåla bostäder med bra frånluftsvärmepumpar, men det är klart att det behövs energi för att driva dem. Många av våra köpare är förstagångköpare, det är klart att det är darrigt. Det har jag full förståelse för. Vi sitter lugnt i båten och följer marknaden. Vi äger ju marken och vi tror på projektet.
Det var 2017 som Katrineholms kommun gav klartecken för 200 nya bostäder att byggas på gärdet som sluttar ned mot Forssjösjön och som bär den tidigare lantbrukaren och arrendatorn på Forssjö gård, Ragnar Carlsons, namn.
Sjötorpshus, som byggt i flera etapper i Forssjö, har just nu några villatomter till salu på Ragnars gärde och bygger på några villor.
– Det som också pågår är förskolan som vi bygger åt kommunen, säger vd Pär Knutsson.
Han uppfattar inte att bostadsmarknaden i Forssjö är mättad, men däremot tror att han att det tar ett tag, innan bostadsköpare vänjer sig vid högre räntor och högre boendekostnader.
– Det kommer att bli dyrare för alla, i villa, i bostadsrätt, antagligen i hyresrätt. Folk har nog vant sig vid att räntan ligger på en procent, att man kan låna en miljon och det kostar 700 kronor i månaden. Den äldre generationen vet redan att en procent ränta inte är normen.
Ericsbergs säteri ägde från början hela Ragnars gärde, men har sedan sålt en del till Boklok, medan andra delar blivit tomter som bebyggs med villor, tillsammans med Sjötorpshus.
Trots köparnas oro för ökade kostnader både för räntor och uppvärmning, tycker Pär Knutsson att det finns anledning att fortsätta bygga nytt.
– Ser man till driftskostnaderna, så är en ny kåk så energisnål i jämförelse med en gammal. Man kan vara i stort sett självförsörjande på energi.